Utställningen Främmande

Du hittar Konstkuben och utställningen Främmande till höger om Skoklosters slotts huvudentré. Utställningen går att se dygnet runt fram till 4 september 2022.

I utställningen Främmande utgår konstnären från begreppet ”främmande” som användes på 70- och 80-talet när man fick vänner på besök. Alla utanför den egna familjen associerades till främlingar som verkar under andra lagar. Konstnären har med motorsåg bearbetat en möbelgrupp i rokoko och vissa möbler har brutits ner så pass mycket att de påminner om tunna tredimensionella barnteckningar. Det blir en slags lek med möblernas balans där den designade och kontrollerade ytan totalt havererat. Ett stort kronhjortskranium är också bearbetat med motorsåg. Konstnären skapar här en ny design som i en slags övergångsfas från naturens egen design där inget har en fast form utan är flytande och bortom vår kontroll. En relief av spännbräden och en mumiefasan finns också att se i installationen.

Konstnärssamtal med Mattias Bäcklin


Mattias Bäcklin (född 1969) är utbildad vid Kungliga konsthögskolan och Konstfack och bor och verkar i både Enköping och Stockholm. Hans konstnärskap fokuserar på stadier av förfall, tillblivelse och rörelser mot liv eller död. Han intresserar sig mycket för fåglar och insekter och försöker skapa en slags egen mytologi som binder ihop natur och civilisation till ett tredje alternativ. Hans verk har tydliga kopplingar till naturen och han arbetar främst med teckning i blyerts och skulpterar även i bland annat trä.

Konstkuben 2022

Konstkuben har tidigare i år även besökt Bålsta centrum och då var det konstnären Sahar Alkhateeb som ställde ut.
Läs mer om konstkuben

Workshop för barn och unga

Mattias Bäcklin kommer att hålla kostnadsfria visningar och workshops i teckning för barn och unga från 6 år och uppåt. Dessa sker den 20 augusti och 3 september. Läs mer om dessa här

Kontakt

Anna Holmbom

Verksamhetsutvecklare konst