Litteraturkarusellen

Litteraturkarusellen skapar möten mellan allmänheten och aktuella författare på folkbibliotek i länets alla kommuner. Författarbesöken genomförs i samarbete mellan Region Uppsala, kommunerna i länet och de deltagande författarna. Litteraturkarusellen är subventionerad av regionen och medfinansierad av kommunerna i länet.

Under våren 2022 deltar Jonas Gren och Carina Burman i Litteraturkarusellen. Se tider för turnéplan längre ned på sidan. 

Vi följer nogsamt rekommendationer och riktlinjer med anledning av pandemiläget. 

Om Carina Burman och God natt Madame

Året är 1790. Utkastad från den gustavianska kulturvärlden börjar Anna Charlotta von Stapelmohr teckna ner sina minnen. Hon hade allt – och förlorade det. Kvick, litterär och ironisk gör hon upp med sina fiender och rannsakar sitt hjärta och sina kärlekar. Romanen God natt Madame berättar om en verklig kvinna, nära vän till Bellman, gift med kungens gunstling Elis Schröderheim och själv en viktig kulturpersonlighet.

Författaren och litteraturforskaren Carina Burman utkom 2019 med Bellman. Biografin. I romanen God natt Madame återkommer hon till sjuttonhundratalet och berättar med sin sedvanligt eleganta stil och historiska kunskap om detta verkliga kvinnoöde. 

Välkommen till biblioteket för att höra Carina berätta om Stapelmohrs liv och tid samt om historiska romaner blir till.

Foto: Fredrik Hjerling

Om Jonas Gren och Tävlingsdräkten

Jonas Gren är född 1981, bosatt i Uppsala och författare till fem diktsamlingar, senast Tävlingsdräkten (Vendels förlag, 2021). Han skriver ofta med utgångspunkt i frågor om människans relation till naturen, och skiftar mellan olika stilar, temperament och former, pendlande mellan allvar och humor. Just nu skriver han på sin första roman, Kromosomparken, med planerad utgivning 2022 eller 2023.

Under författarbesöket pratar Jonas Gren om lyriken, naturen och det mänskliga utifrån boken Tävlingsdräkten som är en sonettkrans om skidvallning och förgänglighet. Han pratar också om andra av hans böcker med liknande teman. Under besöket läser han dikter och berättar om vad en sonettkrans är, om utmaningen och friheten i att skriven bunden vers och behovet av språklig förnyelse och om humorns plats i poesin. Han berättar om hur dikterna växer fram i samspelet mellan egna erfarenheter, språkets möjligheter och de stora frågorna om planeten, samhället och existensen.

Kom till biblioteket och lyssna på när Jonas delar med sig av sitt författarskap. Du får också ett smakprov ur hans kommande debutroman Kromosomparken.

Foto: Linda Gren

Turnéplan våren 2022

Kontakt

Sofia Söderberg

Verksamhetsutvecklare litteratur