Noomaraton

Noomaraton är en filmtävling på tid som genomförs i flera län samtidigt första helgen i september varje år. Alla är välkomna att delta - gammal som ung, amatör som proffs.

Anmäl dig till Noomaraton

Anmäl dig senast den 3 september 15.00 via anmälningsformuläret längst ned på sidan. 

Start Noomaraton

Första lördagen i september varje år, klockan 9.00. Vi skickar ett start-sms och e-postmeddelande med de hemliga förutsättningarna till varje lag. Förutsättningarna presenteras även samtidigt på Noomaratons webbsida.

Målgång och inlämning av tävlingsbidrag

Målgången sker på söndagsmorgonen den 5 september klockan 9.00  då du lämnar in ditt bidrag genom att ladda upp dem på YouTube och skicka länken till oss.

Tänk på att

 • Ladda upp filmen som offentlig eller olistad (ej privat).
 • Ladda upp filmen i så hög kvalitet som möjligt.
 • Ange lag- och filmtitel i mejlet.

E-posta länken till filmen till oss senast klockan 09.00 på söndagsmorgonen. Tänk på att uppladdningen kan ta tid och att vi inte godkänner länkar som kommer in senare än 09.00. Däremot är det tillåtet att filmen fortsätter ladda upp på YouTube några minuter efter klockan nio, men mejlet med länk måste vi alltså ha innan tid för målgång.

Tävlingsregler

 • Laget har 24 timmar på sig att göra en max fem minuter lång film utifrån givna förutsättningar (tre platser, tre föremål, ett tema) som offentliggörs vid starten. Förutsättningarna är hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma utgångsläge för filmskapandet.
 • Ett filmlag består av en till fyra personer. Varje lag får ta hjälp av skådespelare och statister men filmning och allt som hör till filmarbetet görs av medlemmarna i laget.
 • Filmen får skapas med valfri teknik och all genrer är välkomna (spelfilm, animation, dokumentär). Redigering får användas.
 • Om musik används i filmen ska den vara egenkomponerad eller clearad, det vill säga filmlaget måste ha rättigheterna av upphovsmakaren för att använda musiken i filmen. Fri katalogmusik (exempelvis från iMovies ljudarkiv) kan också användas. Även bildmaterial ska vara egenskapat, clearat eller komma från fritt arkiv.
 • Senast klockan 9 söndagmorgon, 24 timmar efter startskottet, ska den färdiga filmen vara inlämnad till tävlingsledningen i den region där filmlaget tävlar.
 • Färdig film får vara max fem minuter.
 • Av de filmer som klarar sig i mål, koras av en  jury, två regionala vinnare som får tävla vidare i riksfinalen. Vid riksfinalen utser riksjuryn en nationell vinnarfilm som vinner 10.000 kr!

Juryns bedömningskriterier

En NOOMARATON-jury bedömer tävlande filmer utifrån följande kriterier:

 • Berättelsens förmåga att gripa sin publik.
 • Hur väl filmen speglar förutsättningarna.
 • Filmiskt hantverk.

Teknisk kvalitet ska inte i någon högre grad styra. Att förutsättningarna (tema, platser och föremål) fyller en funktion för handlingen och visualiseras är centralt vid juryns bedömning.

Riksfinalen 2021

Vinnande bidrag går vidare till en riksfinal online den 9 oktober.
Finalisterna består av två filmer från varje deltagande region/län. En riksjury utser årets bästa Noomaratonfilm som belönas med diplom, och en vinnarcheck om 10 000 kronor.

Kontakt

Louise Bown

Verksamhetsutvecklare film