Noomaraton

Noomaraton är en filmtävling på tid som genomförs i flera län samtidigt första helgen i september varje år. Alla är välkomna att delta – gammal som ung, amatör som proffs.

2022 års tävling är avslutad. Det var totalt 14 lag som tävlade och 9 av dem kom i mål. Vinnare blev filmen "Avstånd" av lag The Morning Light Crew bestående av Rohan Hassan, Rahat Hassan och Tariq Hassan.

Juryns motivering: ”En mycket rolig och samtidigt tankeväckande film som på ett imponerande och kreativt sätt väver in förutsättningarna. Det genomtänkta och oväntade slutet lämnar verkligen ett avtryck hos tittaren och visar på ett välskrivet manus och stabilt filmiskt hantverk.”

Filmen finns publicerad på YouTube och man hittar den genom att söka på "avstånd noomaraton 2022"

Ett hedersomnämnande delades ut till filmen "Utan" av lag Utanför Fickan bestående av Benjamin Pinto, Hjalmar Pettersson och Erik Sundling. 
Juryns motivering: ”En experimentell film med intressanta metaforer som växlar mellan tydlighet och otydlighet på ett skickligt sätt. Förutsättningarna känns genomtänkta och filmen har ett konsekvent och medryckande bildarbete.”

Filmen finns publicerad på YouTube och man hittar den genom att söka på "utan av utanför fickan noomaraton 2022"

Årets jury bestod av Sigrid Hadenius (festivalproducent på Uppsala kortfilmfestival), Julián Quevedo (regissör och manusförfattare) samt Frida Thelin (regissör, skådespelare och manusförfattare).

Noomaraton är tillbaka igen första helgen i september 2023.

 

Tävlingsregler

  • Laget har 24 timmar på sig att göra en max fem minuter lång film utifrån givna förutsättningar (tre platser, tre föremål, ett tema) som offentliggörs vid starten. Förutsättningarna är hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma utgångsläge för filmskapandet.
  • Ett filmlag består av en till fyra personer. Varje lag får ta hjälp av skådespelare och statister men filmning och allt som hör till filmarbetet görs av medlemmarna i laget.
  • Filmen får skapas med valfri teknik och alla genrer är välkomna (spelfilm, animation, dokumentär). Redigering får användas.
  • Om musik används i filmen ska den vara egenkomponerad eller clearad, det vill säga filmlaget måste ha rättigheterna av upphovsmakaren för att använda musiken i filmen. Fri katalogmusik (exempelvis från iMovies ljudarkiv) kan också användas. Även bildmaterial ska vara egenskapat, clearat eller komma från fritt arkiv.
  • Senast klockan 9 söndag morgon, 24 timmar efter startskottet, ska den färdiga filmen vara inlämnad till tävlingsledningen i den region där filmlaget tävlar.
  • Färdig film får vara max fem minuter.
  • Av de filmer som klarar sig i mål, koras en vinnare av en professionell jury. Nytt för i år är en prissumma på 5 000 kronor till vinnande lag. 

Juryns bedömningskriterier

En NOOMARATON-jury bedömer tävlande filmer utifrån följande kriterier:

  • Berättelsens förmåga att gripa sin publik.
  • Hur väl filmen speglar förutsättningarna.
  • Filmiskt hantverk.

Teknisk kvalitet ska inte i någon högre grad styra. Att förutsättningarna (tema, platser och föremål) fyller en funktion för handlingen och visualiseras är centralt vid juryns bedömning.

Filmvisning

Filmvisning av de tävlande bidragen äger rum på Slottsbiografen i Uppsala på Kulturnatten den 9 september kl 14-16. En professionell jury utser då två vinnande filmer från Uppsala län. Årets jury består av Christoffer Ode, programchef på Uppsala kortfilmfestival, Elin Hilläng, skådespelare samt Daniel Aguirre, regissör. De två vinnande filmerna kvalificeras till Noomaratons riksfinal i Stockholm, där filmer från hela landet tävlar. Riksfinalen sker i Bio Mauritz på Filmhuset 7 oktober och där är första priset är 10.000 kronor.

Kontakt

Andreas Gejke

Filmkonsulent