Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Om konsten att göra film av Dagermans texter
Välkomna till ett samtal med Emil T Jonsson, Björn Boström och Gabriel Gumucio om processen att tolka Dagermans text och göra den aktuell i vår samtid.
Stig Dagerman hade ett starkt intresse för film som medium, växte upp med film och skrev tidigt i sin karriär filmrecensioner. Ända sedan Gösta Werners klassiska kortfilm Att döda ett barn (1952) har många av Dagermans texter inspirerat till film. Hur kommer det sig? Vad är det som gör att hans texter inspirerar filmare och hur tar man sig an en text för att omvandla en litterär förlaga till film?
Tid och plats
Fredag 6 oktober klockan 18 på slottsbiografen i Uppsala.
Moderator Christian Augrell, Dramatik, Biskops Arnö Folkhögskola.
Innehåll
Emil T Jonsson, Björn Boström och Gabriel Gumucio har utforskat novellen Nattens lekar och omvandlat novellen till en modern tolkning i filmformat. Novellen handlar om en sexårig pojke som ligger vaken på natten och med fantasins kraft försöker rädda hem sin alkoholiserade pappa och hela sin splittrade familj. Filmarna vill på längre sikt bidra till att få barn som lever med svåra uppväxtförhållanden att inte känna sig ensamma och skapa förståelse för hur tillvaron ser ut för allt för många barn. Vi får en också en förhandsvisning av resultatet, filmen Nattlekar.
Deltar gör också Lo Dagerman, dotter till Stig Dagerman och Anita Björk. Lo Dagerman är själv författare med erfarenhet från filmens värld. Hon har till exempel arbetat som producent för filmatisering av Vårt behov av tröst och sonen Dans version av Nattens lekar i New York. Hon berättar om Stigs relation till filmens värld, bland annat utifrån Gösta Werners avhandling De Grymma Skuggorna. Norstedts, Stockholm.
Arrangör är projekt Växelspel, Region Uppsala
Läs mer om projektet Växelspel.
Växelspel