Gå en kostnadsfri webbutbildning

Utbilda dig när det passar dig som bäst. Här är våra tips på utbildningar som utvecklar din kompetens eller kanske ger dig helt nya kompetenser.

Populära MOOC-kurser 

På webbplatserna edX och Coursera finns flera populära, kostnadsfria utbildningar som är tillgängliga på internet. Dessa är listade efter ämneskategori, med obegränsat antal deltagare och utan krav på behörighet. Du kan välja mellan tusentals olika kurser. När du avslutat en kurs får du ett certifikat på att du klarat av kursen, i vissa fall mot en avgift. Du får inte högskolepoäng. Alla kurser är på engelska.

Detta är MOOC

MOOC står för “Massive Open Online Course” och är utbildningar som är tillgängliga online, kostnadsfria och med obegränsat deltagande utan krav på behörighet. De flesta MOOC-kurser ges av världsledande universitet från olika länder och går att hoppa på när som helst. Kurserna är uppbyggda med digitala föreläsningar och kursmaterial, men erbjuder också mycket interaktion med andra studenter. 

Gratis utbildningar för industriföretag

Industriföretag har tillgång till kostnadsfria digitala utbildningar inom områden såsom 3D-printing, 5G-uppkoppling i produktion, människa-robot-samverkan och datavetenskap. Det finns även möjlighet att anpassa kurser efter företagets behov. Utbildningssatsningen är ett pilotprojekt för kompetensutveckling och konkurrenskraft efter permitteringarna under coronapandemin.

Ta del av mer information och anmäl intresse för utbildningar via tillväxtverket.se

Lär dig på andra digitala plattformar

Det finns andra plattformar som erbjuder kostnadsfri undervisning på internet. Passa på att höja dina kunskaper och utbilda dig idag.

Google Courses

Google har egna kurser som främst handlar om digital marknadsföring, datateknik och karriärsutveckling. Kurserna varierar i längd och vissa kurser innehåller ett certifikat som du får när du har klarat kursen.

Bläddra bland Googles kurser (learndigital.withgoogle.com)

Google Analytics

Gå en kostnadsfri utbildning i verktyget Google Analytics. Med hjälp av verktyget  kan du samla in data och analysera din webbplats.

Läs mer om utbildningen (analytics.google.com)

Skolverket

Har du en dröm om att bli lärare? Vill du vill utveckla dina kunskaper inom områden kopplade till läraryrket?

Lär dig mer på Skolverkets lärarportal (skolverket.se)

Internetstiftelsen

För att lättare förstå och använda internets tjänster har Internetstiftelsen skapat en samling enklare utbildningar som du kan gå.

Lär dig mer på Internetstiftelsens webbplats (internetstiftelsen.se)

Microsoft

Om du har någon av Microsofts Officeprogram, så som Word, Excel eller Powerpoint så kan du gå deras onlinekurser för att lära dig mer om hur du använder programmet.

Bläddra bland utbildningar för Microsoft Office (microsoft.com)

Elements of AI

Den här kursen lär ut grunderna om artificiell intelligens (AI). Ta reda på vad AI är, vad AI kan vara bra för och vilken påverkan AI har på samhället och individen. Kursen pågår i ungefär 15-30 timmar.

Läs mer om kursen på Elements of AI:s webbplats (elementsofai.se)

Moderskeppet

Tycker du om att vara kreativ? På Moderskeppet finns flera internetkurser i bland annat fotografering och bildredigering, design och layout. Du kan gå ett obegränsat antal kurser när du har ett medlemskap, men du får betala för medlemskapet.

Bläddra bland kurser hos Moderskeppet (moderskeppet.se)

Visma

Drömmer du om att starta ett eget företag? Då passar Vismas internetkurs för dig som behöver hjälp att komma igång.

Läs mer om kursen på Vismas webbplats (vismaspcs.se)

TedEd

På TedEd hittar du många duktiga talare, som du kan inspireras av andra talare. Här är de tre mest populära talen på TedTalks:

How great leaders inspire action (ted.com)

How to speak so that people want to listen (ted.com)

The puzzle of motivation (ted.com)

Duolingo

Det är alltid bra att kunna olika språk. Via språkappen Duolingo har du möjlighet att lära dig en mängd olika språk. Appen är på svenska.

Ladda ner Duolingo via App Store

Learning Swedish

Vill du utveckla dig i det svenska språket eller känner du någon som skulle vara intresserad? Svenska institutet erbjuder en gratis grundkurs online i svenska.

Läs mer om kursen (learningswedish.se)

Mimo: learn to code and program

Om du vill lära dig att skapa egna spel, appar och webbplatser är Mimo en app för dig.

Ladda ner Mimo via App Store

Kontakt

Kim Scharafinski

Strateg regional kompetensförsörjning