Danssommarjobbet – offentliga föreställningar i Uppsala

Sedan den 14 juni har 12 ungdomar som gått ut åk 9 i Uppsala kommun sommarjobbat som dansare under ledning av dansaren och koreografen Catarina Zarazua Mujo. Tillsammans arbetar de med dansföreställningen Celebration som har premiär den 30 juni på Forumtorget i Uppsala.

Danssommarjobbet riktar sig till ungdomar i åk 9 som älskar att dansa och vill prova på yrket som dansare. Tillsammans med en professionell koreograf tar ungdomarna fram en slutproduktion som visas upp i slutet av projektet på offentlig plats i Uppsala. Årets upplaga av Danssommarjobbet pågår veckorna 24–26 och ungdomarna tränar och repeterar just nu i Bolandgymnasiets gamla danssal i Boländerna.

Sommarens dansföreställning, Celebration, ska enligt Catarina Zarazua Mujo spegla just det titeln antyder. Hon fortsätter:

-     Under 2020 och 2021 har de flesta lärt sig att ta vara på och njuta av det vardagliga som till exempel en promenad eller en god kopp kaffe. Stora födelsedagsfester blev inställda och mycket annat som vi är vana att fira. Jag vill skapa en föreställning där ungdomarna och publiken bjuds in till ett stort firande, med flera olika typer av firande. Vi firar de stora händelserna men även det lilla i vardagen. Vad sker när man börjar fira i vardagen? Ensam och med andra?

Danssommarjobbet kommer att avslutas med offentliga föreställningar på Forumtorget i Uppsala 30 juni – 2 juli kl. 11.00 och 13.00, totalt sex föreställningar.

Projektet drivs av Kulturutveckling vid Region Uppsala i samarbete med Uppsala kommun.

Ny satsning med danssommarjobb i Tierp

I år har också ungdomar från Östhammars kommun och Tierps kommun haft möjlighet att söka sommarjobb som dansare genom ett samarbete mellan Region Uppsala och de båda kommunerna. Nu är ungdomarna på plats i Kulturhuset Möbeln fram till den 1 juli för att prova på jobbet som professionell dansare och för att skapa en dansföreställning.
Läs mer om danssommarjobbet i Tierp.

Catarina Zarazua Mujo, koreograf och projektledare, 076-265 51 92, catarina.zarazua@gmail.com
Eva Forsberg Pejler, danskonsulent, Kulturutveckling, Region Uppsala, 070-390 62 62, eva.forsberg.pejler@regionuppsala.se