Litteraturkarusellen

Litteraturkarusellen skapar möten mellan allmänheten och aktuella författare på folkbibliotek i länets alla kommuner. Författarbesöken genomförs i samarbete mellan Region Uppsala, kommunerna i länet och de deltagande författarna. Litteraturkarusellen är subventionerad av regionen och medfinansierad av kommunerna i länet.

Till hösten 2020 har författarna Simon Häggström och Ulrika Knutson engagerats. Simon Häggström är aktuell med kriminalromanen I skuggan av sektor 5 och Ulrika Knutson med Elin Wägner-biografin Den besvärliga Elin Wägner.

Porträtt på författaren Simon Häggström. rakt framifrån. Keps på huvudet.

Foto: Ola Axman

Simon Häggström

Kriminalinspektör Simon Häggström är författare till böckerna Skuggans Lag, Nattstad, Flickorna som sprang och I skuggan av sektor 5. Han arbetar som polis specialiserad på människohandel för sexuella ändamål i Människohandelsgruppen vid Nationella Operativa Avdelningen (tidigare Rikskriminalpolisen).

Utifrån sina böcker talar Simon om de människor som han och hans kollegor möter: bland annat om alla de män som köper kvinnor, om hänsynslösa människohandlare som driver sin verksamhet i Stockholms undre värld, om det stora antalet kvinnor som förs in och ut ur Sverige varje år för att säljas i lägenheter och på hotellrum och om dessa människors drömmar om ett bättre liv.

Kom till biblioteket och lyssna på när Simon berättar om och ger oss inblick in i en värld som få människor har någon kunskap om.

Porträtt på författaren Ulrika Knutson. Rakt framifrån med armarna vilande i kors på ett bord framför.

Foto: Historiska media

Ulrika Knutson

Elin Wägner var en av Sveriges viktigaste författare under 1900-talet, framförallt ihågkommen för klassiska romaner som Norrtullsligan och Pennskaftet. Hon utmanade sin samtid, och ville att kampen för rösträtten, freden, kärleken och miljön skulle gå före allt annat.

Journalisten, författaren och välkända radiorösten Ulrika Knutson har skrivit en biografi över Elin Wägner, och det är ett modernt porträtt som tar fasta på hennes mer okända sidor.

Välkommen till detta författarbesök på biblioteket, där Ulrika Knutson berättar utifrån sin nya bok.

Kontakt

Stefan Eurenius

Bibliotekskonsulent