Litteraturkarusellen vår 2020

Litteraturkarusellen är ett läs- och litteraturfrämjande samarbete mellan Region Uppsala  och kommunbiblioteken i Uppsala län - en turné där författare och läsare möts på biblioteken i länet. Litteraturkarusellen har pågått sedan 2014 och är en del av vår litteratursatsning och av vårt arbete för biblioteksutveckling. Läs mer under fliken Litteratur.

Till våren 2020 har författarna Kjell Eriksson och Anna-Karin Palm engagerats. Kjell Eriksson är aktuell med "Den skrattande hazaren", en kriminalroman som fortsätter serien böcker med den nu f.d. uppsalapolisen Ann Lindell. Anna-Karin Palm är aktuell med "Jag vill sätta världen i rörelse", en biografi över Selma Lagerlöf som augustnominerats och inte nog med det - i Dagens Nyheter utsågs den till årets bästa bok.

Porträtt av författaren Kjell Eriksson

Foto Ordfront förlag.

Kjell Eriksson

Kjell Eriksson är författare och trädgårdsmästare från Uppsala. ”Den skrattande hazaren” nominerades till bästa svenska kriminalroman 2019. Den skildrar ett nytt Sverige med en sedan länge förbisedd landsbygd där människor lämnats i en social och ekonomisk periferi.

Kommissarie Ann Lindell -  bokens huvudperson - har lämnat Uppsalapolisen och lever ett tillbakadraget liv som ostystare i en by i Uppland. Men lugnet bedrar. På nyårsnatten tänder någon eld på den nerlagda byskolan, numera sluss för asylsökande, och tre människor mister livet. Ann Lindells instinkter som utredare vaknar och snart är hon indragen i fallet.

Porträtt av författaren Anna-Karin Palm.

Foto Ewa Stackelberg.

Anna-Karin Palm

Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner.

Anna-Karin Palm är aktuell med "Jag vill sätta världen i rörelse", som är en biografi över Selma Lagerlöf. Det är en berättelse om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen.

Än idag förmår Selma Lagerlöf sätta världen i rörelse. Välkommen till biblioteken under våren 2020, då Anna-Karin Palm där berättar utifrån sin augustprisnominerade bok.

Turnéplan vår 2020

Kjell Eriksson

Onsdag 15 april 2020 klockan 19, Stenhagens bibliotek, Författarbesök

Torsdag 16 april 2020 klockan 18, Tärnsjö bibliotek, Författarbesök

Lördag 18 april 2020 klockan 14, Enköpings bibliotek, Författarbesök

Tisdag 5 maj 2020 klockan 18, Skutskärs bibliotek, Författarbesök

Anna-Karin Palm

Onsdag 29 januari 2020 klockan 18, Östervåla bibliotek, Författarbesök

Tisdag 4 februari 2020 klockan 18:30, Håbo bibliotek, Författarbesök

Onsdag 5 februari 2020 klockan 18, Brantingsbiblioteket, Författarbesök

Tisdag 10 mars 2020 klockan 18, Skutskärs bibliotek, Författarbesök

Torsdag 12 mars 2020 klockan 18, Tierps bibliotek, Författarbesök

Söndag 15 mars 2020 klockan 14, Enköpings bibliotek, Författarbesök

Tisdag 31 mars 2020 klockan 19, Gimo bibliotek, Författarbesök

Måndag 11 maj 2020 klockan 18, Gottsundabiblioteket, Författarbesök