Dansresidens

Region Uppsala utlyser årligen ett residens inom danskonstområdet. Residenset sträcker sig över två veckor och ger en professionell koreograf möjlighet att arbeta processinriktat tillsammans med inbjudna medsökande. Danskonstnärer från hela Sverige är välkomna att söka. Årets dansresidens går till koreograferna Dorotea Saykaly och Nicole Neidert.

Sedan 2017 delar Region Uppsala årligen ut ett dansresidens där en koreograf kan arbeta processinriktat under två veckor tillsammans med inbjudna gäster. Mottagarna får ett stipendium om 15 000 kr samt fritt boende och tillgång till studio under två veckor.

 

Om residenset och ansökan

Residenset är förlagt till Eric Sahlström Institutet i bruksorten Tobo, Tierps kommun, cirka 8 mil norr om Uppsala. Institutet ligger nära tågstationen i Tobo och är naturskönt beläget i vad som på 1800-talet var ett jaktslott.

Eric Sahlström Institutet är ett nationellt centrum för dans och folkmusik, där det har bedrivits utbildningar av högsta kvalitet sedan 1998. Institutet driver även nätverk och projekt som stärker och utvecklar, synliggör och sprider genrerna folkdans och folkmusik.

Dansstudion är utrustad med musikanläggning och ett fantastiskt dansgolv. Studion är belägen i det gamla jaktslottets festsal, där rymd och ljus är tongivande.

Alla professionellt verksamma koreografer/danskonstnärer i Sverige är välkomna att söka vårt residens. De sökande kan även bjuda in medsökande från andra konstområden som musiker, kompositör, dramaturg eller liknande.

Residensperioden är 14 dagar.

Det här ingår i residenset

I residenset ingår boende på Eric Sahlström Institutet för max 5 personer, dansstudio samt ett stipendium på 15 000 kronor för en tvåveckorsperiod. Residenset bekostar inte resor, mat eller försäkringar.

Ansökan våren 2022

Nästa gång vi utlyser residenset och det är öppet att ansöka är under våren 2022. Du ansöker genom att skriva ett kortfattat brev om vem du är, vilken verksamhet du bedriver och varför du söker residenset. Beskriv vad det är du/ni vill utveckla inom residenset. Bifoga cv.

I ansökan ska du skicka med länkar till tidigare verk och/eller repetitioner och gärna en skiss på det ni vill arbeta med under residenset, gärna rörelsematerial, samtal eller andra inspirationskällor.

Skicka din ansökan till Kultur och bildning, Eva Forsberg Pejler, 751 85 Uppsala. Det går också bra att ansöka via e-post. Skicka då din ansökan till kultur@regionuppsala.se med ärendetext "Residens dans".

Deltagare för residenset utses inom 5 veckor efter sista ansökningsdag utifrån inkomna ansökningar. I referensgruppen för urvalet ingår representanter från Region Uppsala. Utvärdering av residenset sker senast en vecka efter avslutat residens.

Kontakt

Eva Forsberg Pejler

Verksamhetsutvecklare dans