Dansresidens

Region Uppsala utlyser årligen ett residens inom danskonstområdet. Residenset sträcker sig över två veckor och ger en professionell koreograf möjlighet att arbeta processinriktat tillsammans med inbjudna medsökande. Danskonstnärer från hela Sverige är välkomna att söka. Årets dansresidens går till koreograferna Dorotea Saykaly och Nicole Neidert.

Sedan 2017 delar Region Uppsala årligen ut ett dansresidens där en koreograf kan arbeta processinriktat under två veckor tillsammans med inbjudna gäster. Mottagarna får ett stipendium om 15 000 kr samt fritt boende och tillgång till studio under två veckor.

I år blir det alltså två dansresidens och de äger rum veckorna 26 och 27, det ena på Eric Sahlström Institutet i Tobo och det andra i Karlholmsbruk, båda orterna belägna i Tierps kommun. Danskonstnärer från hela Sverige var välkomna att söka och totalt inkom 25 ansökningar. Beslut om mottagare togs i samråd med sakkunniga inom samtida scenkonst.

Dorotea Saykaly

Svartvit bild på Dorotea Saykaly.

Dorotea Saykaly har varit verksam både som dansare och koreograf i många sammanhang och länder, under senare år  framför allt i danskompanierna Compagnie Marie Chouinard i Montreal (2006–2014) och Göteborgs Danskompani (från 2014). Hon har fått många utmärkelser och priser genom åren, till exempel för medverkan i dansfilmer.

Dorotea kommer att bjuda in tre dansare från Göteborgs Danskompani till residenset där hon kommer att utforska det tredelade temat Artificiell intelligens (AI), kloning och människans behov av att skapa och återskapa. Det planerade dansverket har två arbetsnamn: UMWELT, som står för en självcentrerad värld och hur vi förnimmer den, samt HELLO DOLLY, efter fåret som var det först klonade däggdjuret. Frågor kring identitet, frihet och kontroll samt etiska frågeställningar kring vad det innebär att vara människa vidhäftar den tematik hon kommer att arbeta med under sitt residens på Eric Sahlström Institutet i Tobo.

Nicole Neidert

Profilbild på Nicole Neidert.

Årets andra residensmottagare, Nicole Neidert, har arbetat som danskonstnär sedan 2012 och hennes verk har framförts  på bland annat Skånes Dansteater, SPIRA Kulturhus, Dansens Hus i Stockholm och Malmö Konserthus. Utöver sina egna projekt arbetar hon även som dansare och har då jobbat med kända koreografer och danskompanier. Nicole vill under residenset göra research och förarbete för ett verk som tar avstamp i hypnos och transtillstånd. Hon och hennes gäst, dansaren Linn Ragnarsson, kommer att ta ut rörelsematerial från olika videodokumentationer av hypnos och transtillstånd som de sedan bearbetar koreografiskt. Nicole menar att det i vår tid finns många tillfällen där vi befinner oss i olika sorters "vardagstrans".

– Det finns något mänskligt men även skrämmande i att bli manipulerad. Varför vill vi, eller vill vi inte släppa kontrollen? Människor gör olika saker för att släppa kontrollen och hamna i transtillstånd, att till exempel titta på film med en djup inlevelse kan leda till transtillstånd. Samtidigt finns mycket rädsla och risker kring att släppa taget om sitt medvetande. Jag är intresserad av motpolerna kring det härliga och det obehagliga i detta och jag är fascinerad av rörelsespråket som uppstår i dessa tillstånd, säger Nicole Neidert.

Om residenset och ansökan

Residenset är förlagt till Eric Sahlström Institutet i bruksorten Tobo, Tierps kommun, cirka 8 mil norr om Uppsala. Institutet ligger nära tågstationen i Tobo och är naturskönt beläget i vad som på 1800-talet var ett jaktslott.

Eric Sahlström Institutet är ett nationellt centrum för dans och folkmusik, där det har bedrivits utbildningar av högsta kvalitet sedan 1998. Institutet driver även nätverk och projekt som stärker och utvecklar, synliggör och sprider genrerna folkdans och folkmusik.

Dansstudion är utrustad med musikanläggning och ett fantastiskt dansgolv. Studion är belägen i det gamla jaktslottets festsal, där rymd och ljus är tongivande.

Alla professionellt verksamma koreografer/danskonstnärer i Sverige är välkomna att söka vårt residens. De sökande kan även bjuda in medsökande från andra konstområden som musiker, kompositör, dramaturg eller liknande.

Residensperiod: Vecka 26 och 27, totalt 14 dagar.

Det här ingår i residenset

I residenset ingår boende på Eric Sahlström Institutet för max 5 personer, dansstudio samt ett stipendium på 15 000 kronor för en tvåveckorsperiod. Residenset bekostar inte resor, mat eller försäkringar.

Ansökan senast 1 april

Skriv ett kortfattat brev om vem du är, vilken verksamhet du bedriver och varför du söker residenset. Beskriv vad det är du/ni vill utveckla inom residenset. Bifoga cv.

I ansökan ska du skicka med länkar till tidigare verk och/eller repetitioner och gärna en skiss på det ni vill arbeta med under residenset, gärna rörelsematerial, samtal eller andra inspirationskällor.

Skicka din ansökan till Kultur och bildning, Eva Forsberg Pejler, 751 85 Uppsala senast den 1 april. Det går också bra att ansöka via e-post. Skicka då din ansökan till kultur@regionuppsala.se med ärendetext "Residens dans".

Deltagare för residenset utses inom 5 veckor efter sista ansökningsdag utifrån inkomna ansökningar. I referensgruppen för urvalet ingår representanter från Region Uppsala. Utvärdering av residenset sker senast en vecka efter avslutat residens.

Kontakt

Eva Forsberg Pejler

Danskonsulent