Boka tid för att slippa långa köer vid vaccination mot covid-19

Det är långa köer till drop-in för vaccination mot covid-19. Det finns gott om lediga tider att boka.

Läs mer och boka tid på 1177.se.

Filma med mobilen

Här kommer några tips till dig som vill filma med en mobil eller surfplatta.

Mobilen liggande eller stående? 

Det traditionella videoformatet är liggande och de flesta videoredigeringsappar är anpassade till detta format. Om du ska visa dina filmer i mobilen eller på sociala medier kan du filma vertikalt. Men om du vill ladda upp filmerna på Youtube eller visa dem på en tv/skärm ska du filma horisontellt. Tänk dock på att inte byta riktning i en och samma film! 

Filma stabilt 

Använd ett kamerastativ med en mobilhållare för att filma stabila videoklipp.  

Filma tre bildutsnitt 

Olika bildutsnitt gör att du får en mer intressant film. Bildutsnitt kallas det som ryms i bild, innanför ramen. Att variera motivet inom bilden. 

Se filmen om hur du skapar variation när du filmar: 

Bakgrunden 

Fundera på hur bakgrunden ser ut. Försök att en bakgrund som passar. Ska det vara en ren, tom yta där fokus ligger på motivet/ huvudpersonen? Kan du hitta linjer i bakgrunden som kan hjälpa till att rama in?

Tänk på ljuset 

Naturligt ljus: Bra “filmväder” är när det är lite mulet eftersom det ger ett mjukare ljus. När solen lyser får du klarare och vackrare färger, men även kraftigare skuggor. Undvik att filma i motljus eller med fönster i bakgrunden utan se till att möta ljuset, ha det framför dig/den du filmar.  

Belysning: Använd belysning för att lätta upp skuggor och få fokus på motivet du vill filma. Tänk på att även bakgrunden kan belysas för att få motivet att synas bättre. 

Se denna film om grunderna i ljussättning:

Tänk på ljudet 

Dålig ljudkvalitet eller störande bakgrundsljud kan förstöra även de snyggaste videoklippen. Och tyvärr är mobiltelefoner inte värst bra på att spela in ljud. Använd gärna extern mikrofon. En trådlös mygga på de som pratar är att föredra. Våra Saramonic-myggor fungerar både till iPad, iPhone, USB-C, kamera och dator. Se till att du är i en så tyst miljö som möjligt stäng av bakgrundsljud så som tv, stäng fönster, dator fläktar med mera.

Tips

Här finns en hel föreläsning på 25 minuter med Josefina Sahlin från Moderskeppet. I sin föreläsning på VIDEOkonf delade hon med sig av sina bästa tips om hur man filmar, redigerar och publicerar med en och samma enhet. Se den!