Månadens bok på infoteket i juni 2020

Infoteket tipsar om böcker och filmer om funktionsnedsättningar och diagnoser. Det här är månadens bok juni 2020.

Bokomslag till månadens bok i juni 2020. Titel: Min resa - en planerare och dagbok före, under och efter resan.

Min resa: En planerare och dagbok före, under och efter resan

Av Anna Soltorp

När sommaren kommer är det många familjer som vill ut och resa. Men för barn med autism eller andra funktionsnedsättningar kan avbrottet i vardagen kännas svårt och frustrerande. Barnet kanske behöver mycket förberedelse och hjälp att förstå vad som ska komma att hända. Boken Min resa, hjälper föräldern att förbereda och samtala med barnet kring vad som ska hända före och under resan.

Vad gör jag innan jag åker, vad vet jag om platsen jag ska resa till, vad ska jag packa i väskan? Ska vi flyga eller åka tåg? Hur ser det ut på plats och vad ska vi göra när vi är framme? I boken finns rutor att kryssa i, plats för bilder etc. I bokens ”planerare och dagbok” finns sju uppslag som räcker till en vecka. Man kan också dela sidorna och få plats med 14 dagars schema och dagbok. I hela boken finns mycket plats för ”sociala berättelser” där man kan både rita och skriva ned vad som händer, för att skapa trygghet och underlätta för hela familjen under resan.

Till boken hör en handledardel som ger tips om vad man bör tänka på, vilka frågor man ska kunna svara på, hur man kan förhålla sig, samt ren information, exempelvis om vilka typer av assistans man kan få på en flygplats. Här finns också exempel på hur man kan rita och skriva i boken.

Se i infotekets bibliotekskatalog om boken "Min resa" finns inne för utlåning.