Månadens bok på infoteket i september 2020

Infoteket tipsar om böcker och filmer om funktionsnedsättningar och diagnoser. Det här är månadens bok september 2020.

Omslag till boken Ångestgudinnan av Sofia Torvalds.

Ångestgudinnan

Av Sofia Torvalds

“Den här boken är en kronologisk berättelse om en höst då min ångest tvingade mig till en psykiatriker för att få en diagnos, en höst och en vårvinter och vår och höst då jag mådde uselt och knaprade i mig piller och började gå i terapi. Jag har skrivit om min jobbiga, pinsamma, tradiga ångest för att det finns så många som har det som jag, eller värre.”

Sofia har lidit av ångest och social fobi ända sen hon var liten. Kanske är hon rentav född med den? Redan när hon var bebis kunde man konstatera att hon reagerade med gråt om någon talade med arg röst. Även om det inte var till henne. I skolan var hon blyg och tillbakadragen och i 12-årsåldern kom de första symptomen på social ångest. Utåt sett verkar Sofia glad och trygg, men inom henne ligger ångesttankarna ständigt på lur, för att när som helst ta över.

Ångestgudinnan är en dagboksroman, där Sofia berättar öppet, men osentimentalt om sin skörhet, om sin oro över allt som kan hända, rädslan för olyckor och sjukdomar som kan drabba henne eller hennes nära. Oftast helt utan logik. Det här inte en bok som ger svar eller lösningar. Det är en bok som beskriver hur det är. Där ångest kanske är en del av personligheten. Och att det går att leva med den.

Se i infotekets bibliotekskatalog om boken "Ångestgudinnan" finns inne för utlåning.

Hitta på sidan