Månadens bok på infoteket i december 2021

Infoteket tipsar om böcker och filmer om funktionsnedsättningar och diagnoser. Det här är månadens bok december 2021.

Omslaget till boken Navigera genom stormarna.

Författare: Nicole Wolpher

Att förstå sig på känslor kan vara svårt för alla. Men för den som har en npf-diagnos kan det vara ännu knepigare. Känslor kan skifta i rasande takt eller tvärtom kännas svåra att bryta.

Personer med adhd beskriver ofta starka och snabba känslor. Både positiva och negativa känslor kan ta sig uttryck och leda till handlingar man senare ångrar. Den som har autism kan ofta ha svårt att identifiera och beskriva sina känslor och många gånger kan man uppleva starka känslor som inte alls är i perspektiv till händelsen. 

Men vad är egentligen känslor? Varför behövs de? Vad är det för skillnad mellan känsla och tanke? Och hur kan man skilja på primära och sekundära känslor och varför är det ens viktigt?

I boken svarar forskare och kliniker som arbetar med psykologisk behandling på frågor från personer med npf i intervjuer som återberättas av författaren. Medverkar gör bland annat Johan Bjureberg, Russell Barkley och Tony Attwood. Boken ingår i Stöd i vardagen – ett Arvsfondsfinansierat projekt som drivits 2018–2021 av Attention Stockholms lokalförening, en del av Riksförbundet Attention. Syftet med projektet är att bidra till ökad självkännedom och mer meningsfulla relationer för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Se i infotekets bibliotekskatalog om boken "Navigera genom stormarna : om känslor och npf" finns inne för utlåning.