Månadens titel på infoteket i januari 2021

Infoteket tipsar om böcker och filmer om funktionsnedsättningar och diagnoser. Det här är månadens bok januari 2021.

Bokomslag "Catwalk".

Catwalk

Från Glada Hudik till New York 

En film av Johan Skog 

Hela sitt liv har Emma Örtlund drömt att bli modell och att någon gång få gå på catwalken. Men hur kommer man dit om man har en intellektuell funktionsnedsättning? Emma skrev ett brev till Pär Johansson, grundaren av Glada Hudik-teatern och berättade om sin dröm. Pär berörs av Emmas brev och antar utmaningen. Detta blir upptakten till ett fem månader långt äventyr, inte bara för Emma, utan även fyra andra personer med funktionsnedsättning från Glada Hudik-teatern.  

Utan någon tidigare erfarenhet av bestämmer de sig för att sätta ihop en modevisning som inte liknar någon annan vi tidigare sett. De anlitar koreograf och designer och sätter igång med att öva. För det här ska bli bra! Och vad modellerna inte vet är att Pär planerar att låta dem visa upp sig på självaste Modeveckan  i New York 

Men denna feelgood-dokumentär handlar om så mycket mer än mode. Det handlar om att växa som människa och att våga utmana sina rädslor. Det handlar om hur vi ser på varandra och om alla människors lika värde. Om rätten att få vara sig själv, och inte minst, som Emma säger, rätten att få glänsa. Även om har en funktionsnedsättning.  

Se i infotekets bibliotekskatalog om filmen "Catwalk" finns inne för utlåning.

Hitta på sidan