Månadens bok på infoteket i maj 2021

Infoteket tipsar om böcker och filmer om funktionsnedsättningar och diagnoser. Det här är månadens bok juni 2021.

Omslag till boken Jag behöver Hedvig

Jag behöver Hedvig 

Av Jessica Roos Rahmquist 

Mina ben viker sig och jag famlar efter den vita snuttefilten med rosa ränder av flanell. Snabbt liksom kastar jag den över hennes nackparti. Puh … nu syns det inte längre. Mitt barn har inte Downs syndrom, det ser jag klart. Men så lyfter jag på filten och hjärtat hamrar så att jag kan höra mina egna hjärtslag. Nu syns det igen. En bra stund står jag så. Filt på, filt av. Downs syndrom. Inte Downs syndrom. Jag tänker på barnmorskans ord. ”När jag tog emot er flicka och höll min hand runt hennes nacke kände jag att hon har ovanligt mycket nackskinn, det kan vara ett tecken på Downs syndrom.” Hon har ringt efter barnläkaren. 

Att Jessicas nyfödda bebis Hedvig har Downs syndrom råder det snart inget tvivel om. Men det spelar egentligen ingen roll. Det är det medfödda hjärtfelet som skrämmer och oroar. Det svaga hjärtat som gör Hedvig så trött. Och varför kräks hon upp all mat de lyckas få i henne? Kommer hon ens att överleva den långa väntan på operation?  

Jag behöver Hedvig är en välskriven och ärlig självbiografisk bok, där mamma Jessica berättar om den första tiden med Hedvig. En tid fylld av rädsla och förtvivlan, men också av kärlek och värme.

Se i infotekets bibliotekskatalog om boken Jag behöver Hedvig finns inne för utlåning.

Hitta på sidan