Månadens bok på infoteket april 2022

Infoteket tipsar om böcker och filmer om funktionsnedsättningar och diagnoser. "Marionettmamman - från novis till expert som NPF-föräldrar" är månadens bok i april 2022.

Omslag boken Marionettmamman. Siluett av person som hänger i marionettrådar.

Marionettmamman: från novis till expert som NPF-föräldrar

Författare: Monica Bergenek

Det började som en blogg när yngste sonen Linus, nyss fyllda två år fick diagnosen epilepsi. Alla tankar och funderingar behövde få komma ut och Monica tänkte att hennes erfarenheter kanske kunde hjälpa någon annan i samma situation. Men det skulle inte stanna vid epilepsi. Under loppet av några år skulle det visa sig att sonen även hade autism, adhd och lindrig intellektuell funktionsnedsättning.

Öppet och ärligt delar Monica med sig av vardagens alla vedermödor. Hur familjen har klarat sig genom skolstart, semesterresor, födelsedagar och utflykter. Hur de senaste åren lärt dem att hitta strategier att hantera Linus alla svårigheter med kommunikation, samspel, tvång och fixeringar. Boken handlar naturligtvis också om den starka kärleken till barnen - kärleken som gör att man klarar allt man måste.

Boken baseras på bloggen "Dans med svåra steg" och är skriven som en dagbok, då det hände, med de erfarenheter och den kunskap Monica hade just då. Förhoppningen är att storasyster Hannah en dag ska kunna läsa boken och bättre förstå sin barndom, att pedagoger och vårdpersonal ska få perspektiv på dem de möter och inte minst, att andra föräldrar i liknande situation, ska känna sig mindre ensamma.

Se i infotekets bibliotekskatalog om boken finns inne för utlåning på infoteket.