Månadens bok på infoteket augusti 2022

Infoteket tipsar om böcker och filmer om funktionsnedsättningar och diagnoser. "Porslinskvinnan" är månadens bok i augusti 2022.

Omslagsfoto. Louise sitter i sin elrullstol framför en veteåker.
Porslinskvinnan
 

Författare: Louise Vidlund 

Louise Vidlund föddes med den ovanliga funktionsnedsättningen, osteogenesis Imperfecta, svår benskörhet. Även en lätt beröring kan orsaka frakturer på hennes skelett. För Louises del innebär det att hon, 31 år gammal, bara är 90 cm lång, vare sig kan gå eller stödja sig på sina ben. Och hon har ständig smärta i kroppen.   

När hon föddes var oddsen att hon alls skulle överleva väldigt små. Men även om familjen fick en tuff start, så överlevde Louise. Föräldrarna rekommenderades att lämna henne till ett avlastningsboende, för det skulle bli extremt jobbigt att vårda henne hemma. Men att lämna bort sitt barn var aldrig aktuellt. Lika envis som Louise var, lika lösningsfokuserade var hennes föräldrar. Med föräldrarnas stöd och sin egen envishet och styrka bevisar hon att det går att leva ett gott liv trots svåra smärtor och rörelsenedsättning.  

Med denna bok vill Louise ge en inblick i hur det är att leva med svår benskörhet och inte passa in i samhället på något sätt. Hon berättar om svåra utmaningar och drömmar som hon har uppfyllt, som ingen trodde skulle vara möjliga. 

Se i infotekets bibliotekskatalog om boken finns inne för utlåning på infoteket.

Hitta på sidan