Månadens bok på infoteket i februari 2022

Infoteket tipsar om böcker och filmer om funktionsnedsättningar och diagnoser. Om Nadja är månadens bok i februari 2022.

Omslag för boken "Nadja en systers berättelse".

Om Nadja: En syster berättelse

Fanny Ambjörnsson

Fannys tvillingsystrar är efterlängtade av hela familjen. Men det blir inte riktigt som de har tänkt sig. Den ena systern, Nadja, kan inte andas själv när hon föds. Det visar sig att hon har svåra hjärnskador och kommer att behöva assistans, 24 timmar om dygnet, livet ut.

Hur ter sig livet för den som har en så svår funktionsnedsättning som Nadja? Som inte kan gå och inte prata. Som är fullständigt beroende av sina assistenter och omgivningens välvilja. Är det ett liv värt att leva? Och vem avgör det? Nadja kan inte se, men hon älskar musik. Hon skiner upp av familjens röster och hon älskar vilt väder. Är hon nöjd med livet? Är hon lycklig? Det är sådana frågor storasyster Fanny brottas med när hon bestämmer sig för att skriva Nadjas berättelse.

Men hur skriver man en biografi över den som saknar röst? Som aldrig kunnat utrycka sin vilja, beskriva sina känslor eller berätta om sina drömmar. Det går aldrig att veta hur Nadja upplever livet. Men Fanny vill ändå försöka. Med hjälp av dagboksanteckningar och små vardagliga notiser mestadels nedtecknade av assistenter, försöker Fanny närma sig Nadjas liv på hennes egna villkor. Det blir en berättelse om att leva med en svår funktionsnedsättning, men också en berättelse om starka familjeband och om vad det är att vara människa.

Se i infotekets bibliotekskatalog om boken finns inne för utlåning på infoteket.