Månadens bok på infoteket november 2022

Infoteket tipsar om böcker och filmer om funktionsnedsättningar och diagnoser. "Föräldraguiden vid autism och adhd" är månadens bok i november 2022.

Bokomslag Föräldraguiden vid autism och adhd Så vägleder du ditt barn från ung till vuxen. Titeln omgiven av geometriska figurer.

Föräldraguiden vid autism och adhd - så vägleder du ditt barn från ung till vuxen

Författare: Katarina A. Sörngård 

Många föräldrar till barn med autism eller adhd oroar sig för hur det ska gå för barnet när det blir vuxet och ska ta ansvar för sig själv. Kommer barnet kunna flytta hemifrån? Hur ska det klara sin försörjning, boende och vardagliga rutiner? Hur hjälper man sitt barn att få vardagen att fungera och samtidigt uppmuntrar det till självständighet. Hur mycket ska man lägga sig i? 

Så länge barnet är barn är det naturligt att man som förälder stöttar det i olika sammanhang. Men många barn med autism eller adhd behöver sina föräldrars stöd långt upp i vuxen ålder. Att stötta ett vuxet barn kan var svårt.  

Den här boken vänder sig i första hand till dig som har ett vuxet barn med autism eller adhd. Boken tar upp olika konkreta strategier för hur du som förälder kan hantera låsningar och självskadebeteende, se varningssignaler på depression, ångest och beroende, skapa rutiner, underlätta övergångar mellan studier och jobb, samt hantera din egen oro och ta hand om dig själv. 

Se i infotekets bibliotekskatalog om boken finns inne för utlåning på infoteket.