Att leva med cp - Louise berättelse

Kanske har jag också en förmåga att se möjligheter där andra ser svårigheter.

När jag får frågan "Hur är det att leva med cp?", är mitt omedelbara svar: " Precis som för vem som helst." För det är just det jag gör, jag lever precis som alla andra. Jag tillhör inte dem vars funktionshinder blivit deras identitet. Cp är bara en egenskap jag har, precis som att vissa föds rödhåriga eller närsynta, så föddes jag med cp.

En orsak till att jag ser det mer som en egenskap kan väl hänföras till att cp ju inte är någon sjukdom, utan en icke-progressiv skada som uppstår en gång för alla. Den är det den är, varken mer eller mindre.

En annan orsak är att jag aldrig varit utan min cp. Eftersom jag är född med den, så har jag inget annat levnadssätt att jämföra med.

En tredje orsak är att jag inte har den svåraste formen av cp som finns, utan klarar mig i princip utan hjälp i min dagliga livsföring. Därför blir det inte heller speciellt besvärligt att leva med den. Jag kanske inte gör saker på exakt samma sätt som icke-funktionshindrade gör, men det går alltid att hitta vägar runt problem så att man tar sig dit man vill och gör det man ska. Kanske har jag också en förmåga att se möjligheter där andra ser svårigheter.

Att klara av saker

Ofta får jag kommentaren; "Oj vad besvärligt det där ser ut, kom så hjälper jag dig." När det ur min synvinkel inte alls är speciellt besvärligt. Jag gör det bara på mitt sätt. Jag brukar svara att "det ser värre ut än vad det är", mest för att lugna vederbörande, inte för att jag själv tycker så.

Naturligtvis är det så att jag inte kan göra allt som andra människor kan göra. Exempelvis så gör min känslighet för kyla att jag inte klarar av vintersporter speciellt bra. En annan sak är att ryggen med åldern blivit känsligare vilket gör att jag inte kan resa så mycket som jag skulle vilja. Det jag på senare tid därför också har skaffat hjälp med hemma är grovstädning av golven och storhandling eftersom detta nuförtiden sliter för mycket på min rygg. Oftast tänker jag dock inte på vad jag inte klarar av utan fokuserar på det som jag vill och kan göra.

För mig så innebär min cp mycket styrka. För det första har den på senare år faktiskt tvingat mig att bli mer fysiskt stark och aktiv för att hålla mina muskler i trim. För visst är det så att leder och muskler påverkas negativt av min ständiga spasticitet, det går inte att sticka under stol med. Alla blir vi ju äldre. Kroppen är lite sned och vind efter alla år och jag behöver mer hjälp nu än tidigare med att töja ut stela muskler och ligament. Ökad muskelstyrka och uthållighet gör naturligtvis också att jag håller mig på benen längre, d.v.s. jag förlänger min tid i livet som gångare. Rullstolen kommer säkert att behövas någon gång i framtiden, men än så länge klarar jag mig bra utan. Som för alla andra innebär ju fysisk aktivitet även välbefinnande, och jag har uppmärksammat att det ger mig ett jämnare humör och en mer positiv syn på livet.

För det andra så har min cp genom åren gett mig en mental styrka. Här i Sverige är vi nästan världsbäst på att se till att funktionshindrade får allt vad de behöver rent teknisk sett. Det är rullstolar, kryckor, anpassade bostäder och bilar etc. Inget av detta kostar speciellt mycket i egenavgift för oss brukare. Vi har ett fantastiskt socialförsäkringssystem som tar hand om allt sådant. Vad vi däremot inte är speciellt bra på är den sociala interaktionen människor emellan.

Andras fördomar om cp

För mig personligen är nog den mest mentalt krävande situationen den, där jag möter människor som tar för givet att jag, på grund av mina typiska "cp-rörelser", förutom mitt fysiska funktionshinder också är mentalt handikappad. Det kan vara en så enkel sak som att handla i affärer. Om jag råkar ha någon med mig så tilltalar ofta expediten denna person istället för mig, "Har hon pengar", "Vilken storlek har hon" och så vidare. Tursamt nog har både jag och mina kompisar skinn på näsan och brukar ganska enkelt få de butiksanställda att känna sig rätt dumma. Ofta är det också vanligt att människor kommer fram och tycker man är "duktig" som är ute och går eller visar sympati genom att säga "Ojojoj vad jobbigt du har det då lilla vän". Visst förstår jag att det mestadels är välvilja och oftast klarar jag naturligtvis av att hantera situationen men i grund och botten så gör det livet med cp svårare.

Den här ovanan, eller okunnigheten hos allmänheten i stort gör det också svårare när man verkligen måste interagera med människor för ett speciellt syfte. Det kan röra sig om att skaffa nytt jobb, träffa en läkare eller bara gå ut och äta en bit mat. Jag blir på något sätt "tvingad" att visa folk att "jag är minsann normalbegåvad jag, även om det inte ser ut så". Vi människor bedömer ju hela tiden varandra i våra möten och jag kan uppleva det som mentalt ansträngande och ibland även kränkande att ofta bli instoppad i kategorin "mentalt utvecklingsstörd" utan att ens ha fått en chans att bevisa motsatsen.

Balans och vila

För att få balans i livet så är det därför viktigt för mig att ha "oaser" där jag är helt och fullt accepterad för den jag är som person, inte för de egenskaper jag har. Ställen där jag kan vila, både kroppsligen och själsligen utan att behöva tänka på hur jag ser ut eller hur min fysiska gestalt uppfattas av min omgivning. Jag har lagt ner mycket energi i livet på att bygga upp ett nät av nära och kära som accepterar mig för den jag är och där jag kan hämta ny energi för att ge mig ut i samhället och möta människorna därute igen.

Samtidigt lär jag mig också mycket om hur människor fungerar i olika, för dem okända eller obekväma, situationer. Eftersom jag alltid varit intresserad av hur människor tänker och känner så blir varje ny sådan här situation intressant och lärorik, även om det kan kosta på rent mentalt ibland. Det gäller att se positivt på tillvaron och också kunna skämta om sina egna tillkortakommanden. Jag har sällan långt till skratt och tycker livet måste innehålla mycket humor. Då klarar man av alla situationer i livet lättare.

Författare: Louise Wijkander.

Texten är framtagen av Infoteket om funktionshinder.

Råd, stöd och behandling

Infotekets guide om stödet till personer med rörelsenedsättning i Uppsala län.

Läs- och filmtips

Infotekets tips om litteratur och filmer om rörelsenedsättningar.

Tips och verktyg

Smarta lösningar för ett fungerande vardagsliv.

Evenemang

Infotekets föreläsningar, seminarier och temadagar.

Är du på jakt efter mer information?

Länkar till andra webbplatser