Verksamhetsutvecklare bibliotek med fokus på digital delaktighet och MIK

Sista ansökningsdag 2021-08-08
Arbetsplats Kulturutveckling
Förvaltning Kultur och bildning
Referensnummer KIL23/2021
Sök jobbet

Beskrivning av tjänsten

Vår verksamhet

Kultur och bildning arbetar med länsövergripande kultur- och folkbildningsfrågor genom egen verksamhet, bidrag och stipendier. Vi arbetar för att du som länsinvånare ska erbjudas ett rikt konstliv av hög kvalitet, att du ska få lust och möjlighet till att vara kulturellt delaktig, och att du ska erbjudas en attraktiv livsmiljö. På enheten Kulturutveckling arbetar verksamhetsutvecklare inom bibliotek, litteratur, dans, film, konst, och teater, en scenkonstproducent samt sjukhusbibliotekets bibliotekarier på Akademiska sjukhuset. Biblioteksutveckling Region Uppsala har i uppdrag att främja samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet för de folkbibliotek som är verksamma i länet. 

Enhetens verksamhetsutvecklare med fokus på bibliotekens arbete med digital delaktighet och MIK (medie- och informationskunnighet) kommer att vara tjänstledig för studier under två år fr o m augusti 2021 och vi söker därför en vikarie. 

Ditt uppdrag

Tillsammans med enhetens övriga verksamhetsutvecklare inom biblioteksområdet samarbetar du med länets bibliotek och andra relevanta aktörer i utvecklingsfrågor, leder processer och stödjer projekt.  

I rollen som verksamhetsutvecklare arbetar du med att stärka och utveckla folkbibliotekens arbete för digital delaktighet och MIK med utgångspunkt i prioriteringarna i Region Uppsalas kulturplan och den regionala biblioteksplanen. I uppdraget ingår omvärldsbevakning, att anordna fortbildningsinsatser och att stödja metodutveckling inom området. Nätverkande och samverkan är en central del i uppdraget och målgruppen för ditt arbete är i första hand personalen vid folkbiblioteken i Uppsala län.   

Region Uppsalas lokaler ligger centralt i Uppsala men arbetet sker för närvarande främst på distans. Tjänsten arbetar mot hela länet och samverkan sker även interregionalt och på nationell nivå. Tjänsteresor med övernattningar förekommer.   

Dina kvalifikationer

Vi söker dig med högskoleexamen i biblioteks- och informationsvetenskap, bibliotekarieexamen eller annan akademisk utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig och relevant. Du har god kunskap inom MIK-området och är väl förtrogen med bibliotekens demokratiska och läsfrämjande uppdrag. Du tar del av forskning och håller dig á jour i biblioteksfrågor i allmänhet och inom digital delaktighet och MIK i synnerhet. Vi ser gärna att du har erfarenhet av verksamhetsutveckling med utgångspunkt i användarperspektivet, till exempel tjänstedesign eller UX. Du har erfarenhet av att arbeta i en samordnande funktion och har drivit processer självständigt. Du uttrycker dig väl i tal och skrift på svenska. Erfarenhet av att ha arbetat i offentlig förvaltning är meriterande. 

I enlighet med Region Uppsalas miljöpolicy reser vi i första hand kollektivt i tjänsten men då arbetet vid enstaka tillfällen innebär bilkörning är B-körkort ett krav. 

Din kompetens

Du är självgående, relationsskapande, strukturerad, initiativtagande och har mycket god samarbetsförmåga.

Vi erbjuder

Vi erbjuder ett vikariat på heltid med tillträde i september 2021 eller enligt överenskommelse till och med augusti 2023.

Hos oss får du förmåner som gör skillnad, läs om förmånerna här.

Vill du veta mer?

Du som vill veta mer om tjänsten är varmt välkommen att kontakta Charlotte Åstrand, enhetschef Kulturutveckling, på mail charlotte.astrand@regionuppsala.se (http://mailto:charlotte.astrand@regionuppsala.se) eller telefon 0706-38 68 06.

Vill du jobba med oss?

Välkommen med din ansökan innehållandes CV och personligt brev via länken nedan. Sista ansökningsdag är den 8 augusti.


Region Uppsala värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Denna rekrytering sker helt genom Region Uppsalas försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Sök jobbet

Om Kultur och bildning

Kultur och bildning är Region Uppsalas kulturförvaltning och består av enheterna Konstenheten, Kulturutveckling, Region Uppsala folkhögskola, Strategiska enheten, Verksamhetsstöd samt konferensanläggningen Wiks slott. Kulturnämnden är förvaltningens politiska styrelse. Målen för Region Uppsalas kulturpolitik är ett rikt konstliv av hög kvalitet, en hög kulturell delaktighet och en attraktiv livsmiljö.