Lösningsarkitekt

Sista ansökningsdag 2022-05-29
Arbetsplats Avdelning System och teknik
Förvaltning Trafik och samhälle
Referensnummer KTF08/2022
Sök jobbet

Beskrivning av tjänsten

Vår verksamhet

Vill du vara med och göra skillnad i människors vardag? Att jobba hos oss innebär att underlätta vardagen för våra resenärer varje dag, och att möta behoven i ett växande län. Avdelningen för System och teknik utvecklar och förvaltar de system som ger förutsättningar för kollektivtrafiken och hållbart resande. Nu söker vi en Lösningsarkitekt för att leda arkitektarbetet i en verksamhet i en expansiv tillväxtfas.

Vi erbjuder dig en möjlighet att jobba på en arbetsplats med god arbetsmiljö, som ger utrymme för personlig och professionell utveckling med världsledande teknik inom området, och en chans att bidra till den hållbara utvecklingen av länet.

På Trafik och Samhälle och avdelningen System och teknik har vi på olika sätt utvecklat vår egen programvara samt vårt eget biljettsystem, som främst syns för resenären genom UL-appen. I avdelningens uppdrag ingår att leverera kundnytta genom att utveckla framförallt UL-appen men även genom att försörja teknisk expertkompetens till andra områden inom Trafik och Samhälles verksamhetsområden.

Ditt uppdrag

Som lösningsarkitekt leder du arkitektarbetet och fokuserar på integrationer och lösningar som spänner över flera olika system. Du arbetar med att planera realiseringen av IT-lösningar utifrån verksamhetens behov och existerande IT-tjänster i organisationen. I ditt uppdrag ingår att ta fram övergripande arkitekturriktlinjer och säkerställa att de följs. Du säkerställer att våra interna lösningar gör saker rätt och även gör rätt saker. 

Du har fokus på att se till att återanvändning av funktionalitet sker och balanserar olika aspekter mot varandra, så som flexibilitet mot förvaltningsbarhet, att köpa mot att bygga själv samt kostnad mot prestanda, skalbarhet, stabilitet, funktion och användningsmönster. Utifrån detta bereder du underlag för beslut om nödvändiga prioriteringar och kompromisser.

Vid teknikval har du en viktig roll genom att se helheten och få med både ett förvaltnings-, styrnings- och funktionellt perspektiv. Du genomför arkitekturgranskningar och tar fram processmodeller, integrationsstrategier, scenariobeskrivningar, informationsmodeller, m.m.

Du behöver skapa en förståelse för de informationsstandarder och -modeller som används i branschen och specifikt det vi utvecklar. Exempelvis biljett- och betalstandard (BoB) och MassTransit Transaction model (MTT). Du kommer utifrån detta agera Trafik och samhälles representant både i den egna utvecklingen och i nationella samarbetsforum.

Dina kvalifikationer

Vi söker dig som har: 

  • Akademisk utbildning inom IT-området eller motsvarande kompetens,
  • Erfarenhet och utbildning i någon IT-arkitektroll,
  • Erfarenhet av flera roller och perspektiv inom IT, exempelvis som projektledare, förvaltare, analytiker och systemutvecklare,
  • Senior erfarenhet inom exempelvis infrastruktur, datamodellering eller tjänsteorientering. 

Du har förmåga att bryta ned verksamhetskrav till tekniska vägval och att säkerställa lösningarnas IT-säkerhet. 

Din kompetens

Du har god förmåga att beskriva, modellera, visualisera och analysera även komplexa strukturer, skeenden och samband. Du underhåller kontinuerligt din specialistkunskap och är en kunskapsresurs för andra. 

Du är lyhörd och kommunikativ genom att anpassa sättet att förmedla ditt budskap till mottagaren, och kan diskutera frågeställningar både med tekniska specialister och personer utan teknikkunskap.

Du är strukturerad och resultatorienterad då du säkerställa att projekt och löpande utveckling följer våra utlagda tekniska inriktningsval vid vidare- och nyutveckling. 

Vi erbjuder

Tjänsten är tillsvidare med tillträde enligt överenskommelse. 

Vårt moderna kontor ligger mitt i centrala Uppsala, i direkt anslutning till Uppsala resecentrum.

Som arbetsgivare vill vi skapa förutsättningar för att våra medarbetare ska ha det bra. Så att man kan känna sig trygg och ha kvalitet i livet utanför jobbet. Förutom att vi har ett av Sveriges bästa kollektivavtal erbjuder vi ett förmånligt friskvårdsbidrag. Vi vill också erbjuda våra medarbetare en flexibel arbetsplats och skapar förutsättningar till det genom möjlighet till arbete hemifrån.

Hos oss får du förmåner som gör skillnad, läs om förmånerna här.

Vill du veta mer?

Avdelningschef, Peter Samuelsson, 018-611 19 11, peter.samuelsson@regionuppsala.se
För Saco Monica Edling, monica.edling@akademiska.se
För Vision Christina Nordlund, 018-612 29 07, christina.nordlund@regionuppsala.se

Vill du jobba med oss?

Välkommen med din ansökan via länken nedan.

Region Uppsala värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Denna rekrytering sker helt genom Region Uppsalas försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Sök jobbet

Om Trafik och samhälle

Trafik och samhälle är en del av Region Uppsala, en av Uppsala läns största arbetsgivare. På vår förvaltning arbetar cirka 100 medarbetare. Vår verksamhetsidé är att utveckla och bedriva hållbara transporter för ett växande Uppsala län. Vi utvecklar bland annat infrastrukturen och kollektivtrafiken inom länet. Under varumärket UL bedrivs kollektivtrafik i samarbete med upphandlade trafikföretag. Våra medarbetare har en stor bredd av kompetenser och arbetar bland annat med verksamhetsutveckling, upphandling, samhällsplanering, trafikplanering, systemförvaltning, försäljning och kundtjänst.