Avdelningschef klinisk patologi

Sista ansökningsdag 2023-01-31
Arbetsplats Verksamhetsområde Akademiska laboratoriet
Förvaltning Akademiska sjukhuset
Referensnummer AS10/2023
Sök jobbet

Beskrivning av tjänsten

Vår verksamhet

Akademiska laboratoriet är ackrediterat och svarar för kvalificerad medicinsk diagnostik, forskning, utveckling och utbildning. Vi är indelade i fem olika sektioner som tillsammans är verksamma inom tio olika laboratoriemedicinska kunskapsområden – transfusionsmedicin, immunologi, kemi, farmakologi, bakteriologi, virologi, vårdhygien, patologi och cytologi samt genetik. Våra kunder finns framför allt i Uppsala län och i vår mellansvenska region.

Akademiska laboratoriet är en verksamhet i ständig förändring. Sammanlagt är vi knappt 700 anställda med verksamhet på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping samt har ett nära samarbeta med regions sjukvårdsinrättningar och kringliggande regioner.  

Verksamhetsområde Akademiska laboratoriets sektion för klinisk patologi söker nu en avdelningschef.

Vi erbjuder dig

Ett intressant chefsjobb på ett välbemannat och välfungerande kliniskt patologiskt universitetslaboratorium med drygt 125 medarbetare. Ungefär hälften är biomedicinska analytiker (BMA) och drygt 40 är läkare därutöver finns även andra yrkesgrupper såsom molekylärbiologer, undersköterskor, obduktionstekniker och administratörer. Arbetet bedrivs i ett nära samarbete mellan alla professioner.

Verksamheten är diagnostiskt subspecialiserad, har en kreativ och välfungerande forskning, utveckling och undervisning. Vi ligger i framkant inom molekylärpatologi och samarbetar med Genomic medicine Sweden och Sci life-plattformen Clinical genomics. Därtill är vi i slutfasen i arbetet med att införa digital patologi.
Verksamheten består i huvudsak av tre delar: klinisk patologisk diagnostik, klinisk cytologisk diagnostik samt kliniska obduktioner och bårhusverksamhet. Laboratoriet är uppdelat i olika processer, exempelvis histopatologi, immunohistologi, hematopatologi, molekylär patologi samt cytologi. I verksamheten ingår även en FoU service.
Vi hanterar och diagnosticerar cell- och vävnadsprover från Akademiska sjukhuset och Region Uppsalas olika vårdinrättningar men även från sjukhus inom sjukvårdsregion Mellansverige och nationellt. Därutöver ansvarar vi även för preparation av färska operationspreparat till vår provsamling på uppdrag av Uppsala biobank.

Din roll

Du ansvarar för att leda verksamheten mot uppsatta mål och visioner och du driver tillsammans med personalen avdelningens utveckling. I nära samarbete med dina två avdelningschefskollegor, biträdande sektionschef, medicinsk ledningsansvarig läkare och sektionschef har du ansvar för ekonomi, personal, arbetsmiljö, kvalitet och verksamhet/verksamhetsutveckling. Du leder, följer upp och är i högsta grad delaktig i att utveckla såväl verksamhet som organisation och medarbetare.

Du kommer ha personalansvar för cirka ett 30-tal medarbetare, bland dem finns processansvariga som arbetsleder den löpande verksamheten. Några viktiga fokusområden för dig som avdelningschef är en välfungerande bemanning, god arbetsmiljö, ett coachande och stödjande ledarskap och arbete med ständiga förbättringar och utveckling.

För att du ska få bästa möjliga start som vår nya kollega kommer du att få en genomarbetad introduktion där du får "praktisera" i våra olika processer - för att lära känna såväl organisation som arbetskamrater. Du kommer få utbildning i våra systemstöd och genomgå ett operativt chefsprogram. Du kommer också ha ett gott stöd i dina kollegor i ledningsgruppen för att komma in i verksamheten på ett bra sätt.

Dina kvalifikationer

Du har relevant högskoleutbildning. Erfarenhet av ledarskap, laborativt arbete, klinisk patologi och/eller arbete i ackrediterad miljö, ser vi som meriterande. Du är en ledare som inspirerar till förändring och utveckling. Du har hög förmåga att skapa goda samarbeten, du uppmanar till delaktighet och engagemang och är tydlig i dina budskap och beslut. Du förväntas vara tillgänglig som chef på heltid. Vi kommer att lägga stor vikt på dina personliga egenskaper.

Vi letar efter dig som:

  • har förmåga att engagerat driva verksamheten enligt fastställd verksamhetsplan och ekonomiska ramar samt göra nödvändiga prioriteringar och hålla deadlines.
  • har förmåga att utifrån syftet med verksamheten och i dialog med ledning och medarbetare formulera tydliga realistiska och relevanta mål och visioner.
  • har förmåga att se till helheten och förståelse för ett universitetssjukhus särskilda uppdrag och förutsättningar exempelvis inom FoU.
  • är tydlig, lyhörd, respektfull och engagerad i ditt ledarskap och bemötande.
  • är öppen, prestigelös och har lätt för att samarbeta.

 

Villkor

Vi kan erbjuda en tillsvidareanställning inom din profession kombinerat med tidsbegränsat chefsförordnande. Tillträde enligt överenskommelse. Provanställning om sex månader kan komma att tillämpas.

Hos oss får du förmåner som gör skillnad, läs om förmånerna här.

Vill du veta mer?

Verksamhetschef Tommie Olofsson tel 073-097 7004
Facklig kontaktperson nås via växeln 018-611 00 00

Vill du jobba med oss?

Välkommen med din ansökan via länken nedan senast 31 januari 2023. 

Region Uppsala värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Denna rekrytering sker helt genom Region Uppsalas försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Sök jobbet

Om Akademiska sjukhuset

Vi är Akademiska sjukhuset – ett av Sveriges ledande universitetssjukhus. Förutom rollen som länssjukhus är vi leverantör av högspecialiserad vård och betjänar två miljoner människor i Mellansverige. Hos oss pågår det något hela tiden – ett nytt liv ser dagens ljus, en mormor opereras, en kollega hyllas som livets hjälte. Vi tror att ärlighet varar längst och det är ingen hemlighet att vi behöver bli fler. Som kollega till oss får du vara med om mycket. Hårda prövningar men också fantastiska händelser, stark gemenskap och stöttning från kollegor och medmänniskor. För att se delar ur vår verklighet, besök vår fotoutställning på akademiskafotoutstallning.se.

Välkommen med din ansökan och bli en del av oss.