Specialistsjuksköterska till Svenskt ambulansflyg

Sista ansökningsdag 2024-05-26
Arbetsplats Verksamhetsområde anestesi, operation och intensivvård
Förvaltning Akademiska sjukhuset
Referensnummer AS546/2024
Sök jobbet

Beskrivning av tjänsten

Vår verksamhet

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) startade vid årsskiftet 2021/2022 upp en ny nationell verksamhet för ambulansflyg. Alla Sveriges 21 regioner är medlemmar i förbundet. Region Uppsala, Region Västerbotten och Västra Götalandsregionen är tillsammans ansvariga vårdgivare. Syftet för verksamheten är att effektivisera ambulansflyget för att öka patientnyttan och patientsäkerheten genom samordning av gemensamma resurser. Verksamheten tillhandahåller ambulansflyg dygnet runt, året runt för hela landets räkning. Flygplanen är specialanpassade för luftburen ambulanssjukvård och är stationerade på tre baser i Sverige; Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter och Umeå. 

Ditt uppdrag

Region Uppsala rekryterar nu specialistutbildad (anestesi alt. intensivvård) sjuksköterska till basen som är stationerad vid Stockholm Arlanda. Tjänsten är fördelad på 50% flygtjänstgöring och 50% klinisk tjänstgöring inom något av Region Uppsalas verksamhetsområden på Akademiska sjukhuset; anestesi-, operation- och intensivvård, thoraxkirurgi- och anestesi, neuro eller plastik- och käkkirurgi. Rotationsintervall på 5 veckor. 

Under din tjänstgöring som flygsjuksköterska kommer du att arbeta under medicinsk ledning av vårdgivaren Region Uppsala. I tillägg till de medicinska arbetsuppgifterna kommer du även att ha flygoperativa arbetsuppgifter på delegation från befälhavaren och ytterst flygchef. 

De dagliga arbetsuppgifterna som flygsjuksköterska innebär att du tillsammans med koordineringscentralen planerar dagsprogram och ansvarar för transport av normalpatienter i ambulansflyget, både barn och vuxna. Du samarbetar med piloter, andra medicinska team samt ambulanspersonal. Du är ansiktet utåt mot patienter och regioner. Du kommer att utbildas i flygmedicin med speciell inriktning mot transporter av svårt sjuka och skadade. 

Dina kvalifikationer

Vi söker dig som är specialistsjuksköterska inom anestesi och/eller intensivvård med minst tre års yrkeserfarenhet inom specialitet. Erfarenhet av tidigare arbete i ambulansflyg eller ambulanshelikopter liksom utbildning i flygmedicin, t.ex. SNAM 1 & 2, PHTLS samt PS-utbildning är meriterande. 

För att klara arbetet som flygsjuksköterska behöver du ha god fysisk hälsa, ha normal syn, inneha körkort B samt ha ett pass utfärdat i EU, utan restriktioner. Vidare behärskar du svenska eller ett skandinaviskt språk på minst CEFR C2 nivå (flytande) samt engelska på minst CEFR B2 nivå. 

Vi kommer att efterfråga en medicinsk bedömning för att säkerställa att du inte har någon fysisk eller psykisk sjukdom som kan leda till oförmåga att utföra tilldelade arbets- och säkerhetsuppgifter. Flygmedicinsk bedömning kommer att göras innan första tjänstgöring och därefter med som längst 60 månaders intervall. 

Din kompetens

Att arbeta som flygsjuksköterska innebär att du jobbar tätt tillsammans med flygande besättning. På majoriteten av flygningarna kommer du att vara enda sjuksköterskan ombord och du behöver därför kunna arbeta självständigt och lösningsorienterat. Du ska också ha förmåga att arbeta och fatta beslut i pressade situationer, vara flexibel och medveten om att omständigheterna snabbt kan ändras. Vidare krävs även att du är ansvarsfull och har en god samarbetsförmåga i teamarbete. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vi erbjuder

Vi erbjuder en tillsvidareanställning på 100% inom Region Uppsala, som flygsjuksköterska på 50% för Svenskt Ambulansflyg och 50% klinisk tjänstgöring på Akademiska sjukhuset. Dina arbetstider sammanfaller med pilotens, vilket innebär arbete såväl dag, kväll som natt. Tillträde sker enligt överenskommelse. Provanställning om högst 6 månader kan komma att tillämpas. 

Hos oss får du förmåner som gör skillnad, läs om förmånerna här.

Vill du veta mer?

Avdelningschef Ambulansflyget Carola Norén, 018-617 51 80 
HR-partner, Maja Johansson, 018-617 17 74 
Fackliga representanter nås via växeln, 018-611 00 00 

Vill du jobba med oss?

Välkommen med din ansökan via länken nedan. Urval och tillsättning kan komma att ske löpande under ansökningstiden, så vänta inte med att skicka din ansökan till oss!

Region Uppsala värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Denna rekrytering sker helt genom Region Uppsalas försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Sök jobbet

Om Akademiska sjukhuset

Vi på anestesi, operation och intensivvård tar hand om patienter och familjer som står inför en avgörande stund. För vissa är vi det sista hoppet. För andra skapar vi en möjlighet till ett bättre liv. Oavsett om du jobbar på steriltekniska avdelningen, i någon av våra flygande verksamheter, på intensivvårdsavdelningen eller på operation så har du en avgörande roll i avgörande stunder. Välkommen med din ansökan för att bli en del av oss.