Dansprojektår

Vill du få och ge inspiration, kunskap, nya perspektiv och skaffa en bra grund för att driva konstnärliga och/eller pedagogiska dansprojekt? Då är det här utbildningen för dig!

Under året hos oss kommer du få fördjupade kunskaper för att kunna nå dina mål. Dansprojektåret är en dansutbildning som har fokus på samhällsengagerande dansprojekt. Utbildningen vänder sig till dig:

  • som arbetar med dans och vill utvecklas, få inspiration och ge dig själv nya kunskaper och möjligheter.
  • som gått eller går på en utbildning i dans, danspedagogik eller liknande och vill lära dig mer om att arbeta som frilansare med dina egna dansprojekt.

Vi hoppas att du som söker utbildningen har en passion för att skapa danskonst och/eller driva dansprojekt samt en tro på kulturprojekt som skapar engagemang. Under året hos oss får du utveckla och fördjupa ditt eget dansande och utveckla eller fördjupa dina egna danspraktiker. Du kommer få verktyg för att arbeta koreografiskt och pedagogiskt utifrån ett demokratiskt och inkluderande perspektiv. Entreprenörskap samt verktyg för att driva egna projekt är en stor del av utbildningen. I slutet av läsåret kommer du som deltagare ha ett genomarbetat och färdigt projekt som du sedan kan välja att arbeta vidare med. 

Utbildningens innehåll

Under utbildningen kommer du att få:

  • Dansträning
  • Undervisning i dansdidaktik med fokus på communitydans och kollektiva processer, improvisation, komposition/ koreografi samt projekt och entreprenörskap.
  • Handledning i, och tid för, individanpassad egen praktik och projekttid med och utan handledning. 

Utbildningen bygger i första hand på gästlärare och är uppdelad i block med skickliga danskonstnärer, pedagoger och entreprenörer inom olika dansgenrer/ kunskapsområden som lärare. Undervisingen hålls både på svenska och engelska beroende på vilken gästlärare som undervisar. Flera av gästlärarna återkommer under läsåret och kan på så sätt följa upp processer. Du som deltagare kommer under hela läsåret ha samma person som handleder ditt projekt. 

Efter avslutad kurs ska du känna dig trygg i, och kompetent gällande, att driva dansprojekt, starta eget, samarbeta och samskapa med olika grupper och individer. Du kommer under året även ha utvecklat ditt kunnande som dansare, koreograf och pedagog.

Lärare

Vincent Jonsson, Marie Fahlin, Åse Wallberg, Marvil Iglesias, Andreas Thorel, Ami Dregelid, Rebecka Berchtold, Tove Rådmark + gästlärare.

Läs mer om våra lärare här!

Så sker urvalet

I urvalet av deltagare bedömer vi följande kriterier:

  • Motivation till att arbeta med samhällsengagerande dansprojekt
  • Motivation till att skapa enskilt och i grupp
  • Kreativ skapandeförmåga
  • Förkunskaper i dans

Vi förbehåller oss rätten att sätta samman en pedagogiskt fungerande grupp.

Antagningsprov 

Samtliga sökande blir kallade till antagningsprov den 22 april på Wik. Digital ansökan är möjlig. 

Kostnad

All undervisning är avgiftsfri men du betalar en deltagaravgift på 2000 kronor per termin för försäkring, kopieringskostnader och studiebesök. Utbildningen är studiemedelsberättigad. 

Internat

Vill du bo på skolan under din utbildning? Läs mer här!

Digitalt öppet hus

Är du intresserad av att veta mer om Dansprojektåret? Den 21 mars mellan klockan 19–20  kan du delta i Dansprojektårets digitala öppet hus via Teamslänk. Läs mer här! 

Öppet hus

Den 28 februari, 1 mars och 2 mars kan du träffa lärare och deltagare på plats på Wik och se hur en vanlig dag på utbildningen kan se ut. Du väljer själv om du vill stanna hela dagen eller ett par timmar. Anmäl dig senast 24 februari till kursansvarig Vincent Jonsson via mejl. 

Ansökan

Sista ansökningsdag 1 april 2023. 

Låter Dansprojektåret som något för dig? Sök utbildningen här!

Länk till ansökan

Kontakt

Ulf Eklund

Skolsekreterare/Administrationssamordnare

Vincent Jonsson

Kursansvarig dansprojekt