Storytelling - film & drama 50%

Vill du utvecklas inom film, drama och teater? Vill du utveckla din kreativitet och göra ett fördjupande projekt? Då är du välkommen till vår ettåriga utbildning Storytelling - film och drama 50%. Kursen är CSN-berättigad.

Utbildningen passar dig som har erfarenhet av teater eller film. Den passar dig som vill berätta och få verktyg att förmedla dina berättelser. Du som gått Storytelling 1 år, eller motsvarande är välkommen att söka kursen som ett påbyggnadsår.

Film, drama och teater har mycket gemensamt, båda handlar om att väcka känslor, förmedla en berättelse, och det viktigaste, närvaron. Inom både teater och film är teamet livsviktigt, hur kommunicerar en regissör med sina skådespelare? Hur hittar du trygghet och närvaro på scenen? Vilken roll i filmteamet vill du utveckla?

Kursen är uppdelad i två delar. Första delen av kursen handlar om både teknik och kreativitet. Genom kortare workshops inom teater och film breddar du dina kunskaper. Andra delen av kursen är ett fördjupande längre projekt som du själv väljer.

Under kursen får du utveckla berättande och fantasi. Du får skapa manus och att sedan gå vidare med att gestalta berättelsen i teater och film. Du kommer få praktiska kunskaper inom film, teater, storytelling (manus). Vi kommer att skapa individuellt och i grupp, där trygghet, respekt, tolerans och lyhördhet är viktigt.

Efter kursens avslut kommer du att vara väl förberedd för fördjupande studier inom film och teater. Efter utbildningen kommer du också att veta mer vilken roll du trivs i och hur du vill gå vidare i arbetslivet. Du kommer också ha ett arbetsprov (film) för ansökan till vidare studier.

Innehåll

Den samtida konstscenen är gränsöverskridande mellan olika konstarter. Vi speglar samtiden genom att ge en bred utbildning inom två ämnen som stödjer varandra, film och drama. Fysisk teater, filmteknik och storytelling är tongivande i utbildningen. Vi kommer att skapa manus på flera olika sätt och du kommer att få stå på scenen, framför kameran, bakom kameran och spendera tid med redigering. Kursen avslutas med ett eget projekt.

Kursmoment

Film

 • Manus. Manusarbete, från förarbete till själva skrivprocessen och vidare till ett inspelningsbart underlag.
 • Regi. Iscensättning, kommunikation och stresshantering.
 • Redigering. Grundläggande reglerna för redigering.
 • Introduktion till tekniken: Kamera, ljud och ljus.
 • Filmbranschen. Hur ser verkligheten ut efter en filmutbildning?
 • Studiebesök, gästlärare.

 Drama/teater

 • Fysisk teater. Vi arbetar med kropp och närvaro på scenen.
 • Devise, skapa ett manus i grupp.
 • Berättarteater.  Som genre är berättarteatern samtidigt uråldrig och ultramodern. Ett sätt att arbeta fram och spela teater om aktuella ämnen utan att vara beroende av färdiga pjästexter.

Schema Heltidsstudier. Självstudier en dag per vecka.

Lärare

Dani Kouyate

Dani Kouyate är universitetsutbildad i Ouagadougou (Burkina Faso) och Paris (Frankrike). Åren 1985 och 2007 var han verksam i Frankrike med regelbundna uppdrag. Sedan 2007 är han bosatt och verksam i Uppsala men har många internationella uppdrag. Sedan 2008 arbetar han som teaterlärare på Wiks folkhögskola och som gästlärare på Uppsala Universitet, Institutionen för kulturantropologi och etnologi, parallellt med sitt konstnärliga skapande inom film och teater.

Kajsa Bilius

Kajsa är skådespelerska, regissör och dramapedagog. Hon har specialiserad på devising, en process för att ta fram manus i grupp. Hon har jobbat mycket med att ta fram manus både för professionella grupper och inom amatörteatern. Hon är också danspedagog och jobbar med dans, rörelse och kroppens berättande.

Ansökan

 • Personligt brev
 • CV
 • Referensperson
 • Arbetsprov

Vi bokar också in en digital intervju med dig.

Arbetsprov, bifoga till din ansökan EN av följande:

 • En idé till en historia som du vill berätta! Beskriv din idé och skriv ner den. En halv till en sida.
 • En novell eller ett manus som du själv skrivit.
 • En film som du själv skapat. Lägg upp filmen på youtube och bifoga en länk i din ansökan.

Du behöver inte göra alla uppgifterna, välj en uppgift och bifoga med ditt personliga brev!

Antagning

Krav för att gå Storytelling - film och drama 50%

 • Du ska ha fyllt 18 år.
 • Behärska svenska i tal och skrift.
 • Ha gått gymnasium eller ha någon motsvarande erfarenhet.

Urval

I urvalet av deltagare så bedömer vi följande kriterier:

 • Engagemang i en konstnärlig process.
 • Förmåga till kommunikation och samarbete i ett konstnärligt team.
 • Arbetsprov.

Kurstid

Kursen är en deltidsutbildning som hålls på plats på Region Uppsala folkhögskola på Wik tisdagar och onsdagar. Kursen startar 23 augusti 2022 och slutar 9 juni 2023 .

Sista ansökningsdag

23 juni.

Kostnad

Kursen är gratis men skolan tar ut en deltagaravgift på 1200 kronor per termin. I terminsavgiften ingår bland annat försäkring, kopieringskostnader och studiebesök. Vi tar även ut en avgift för lunch för dig som vill äta på skolan. Lunch två dagar i veckan kostar 440 kr i månaden. Avgiften för lunch betalas varje månad. Det finns inte möjlighet att ta bort lunchkostnaden eller att göra avdrag vid frånvaro, studieresor eller sjukdom.

Internat

Vill du bo på skolan under din utbildning kan du hyra ett rum på vårt internatboende. Eget rum med toalett och dusch samt del i gemensamt sällskapsrum och kök kostar 5 600 kronor i månaden inklusive frukost, lunch och middag under vardagar. Middag fredag kväll ingår inte. I närliggande byggnad finns tvättstuga, gym och bastu där du bokar tid kostnadsfritt. Rummen hyr du per termin med uppehåll för julledighet då många brukar resa hem. Under julledigheten är internaten stängda och ingen hyresavgift tas ut. Region Uppsala  folkhögskola är en drog- och alkoholfri skola vilket innebär att det råder förbud mot alkohol och droger i skolans lokaler och på våra internat.

Kontakt

Ulf Eklund

Skolsekreterare/Administrationssamordnare

Dani Kouyate

Lärare Storytelling

Kajsa Bilius

Lärare Storytelling / Verksamhetsutvecklare kultur