Screentryck 25%

Skapa screentryckskonst i höst! Under den här kurser får du möjlighet att lära dig mer om screentryck, fördjupa dig i ditt arbete och jobba med flera projekt samtidigt tillsammans med andra grafiker. Kursen hålls i samarbete med Uppsala Konstgrafiska Verkstad, UKV. Sista ansökningsdag 30 juni.

Under 16 kurstillfällen går vi tillsammans igenom olika delar av  screentrycksprocessen. Vi kommer att diskutera vad som fungerar bra och vad som kan förbättras. Vi arbetar med processinriktad inlärning och erfarenhetsutbyte. Du kommer få lära dig hur du förbereder original, belyser screenramar, trycker med flerfärgstryck, textiltryck och mycket mer. Efter avslutad kurs kommer du få ett kunskapsbevis. 

Uppsala Konstgrafiska Verkstad är en verkstad som valt att fokusera på modernare och mer hållbara alternativ till miljöskadliga lösningsmedel och asfaltsbaserade tekniker. I lokalerna i Ulleråker finns sex screentrycksbord tillgängliga för att arbeta med tryck på papper. Det finns också olika arbetsplatser för textiltryck. 

Förkunskaper

Kursen passar både dig som är nybörjare och dig som har mer erfarenhet av screentryck. Vid antagning görs en inventering av gruppens samlade kunskaper så att kursmomenten kan planeras mer i detalj inför kursstart.

Kursmoment

●      Genomgång av verkstaden

●      Skissa och planera

●      Eget arbete med fritt skapande

●      Belysning av screenramar – gemensam genomgång

●      Tryck i flera lager på papper och textil

●      Papper och färghantering

●      Rengöring av screenramar

●      Erfarenhetsutbyten och samtal om konsten vi skapat

●      Teoretiska genomgångar

●      Grupp- och individuell handledning  i tekniker och utveckling.

Tillsammans går vi stegvis igenom processen. Vi kommer att diskutera vad som fungerar bra och vad som kan förbättras. Vi arbetar med processinriktad inlärning och erfarenhetsutbyte. 

Förberedelser inför kursen

Skissa gärna på idéer till konstverk eller förslag på teman du vill utveckla och experimentera med under kursen. Kursen lägger tonvikt på att utgå från dina idéer och gruppens gemensamma önskemål om fokusområden. Vi lär oss tillsammans.

Ta med

Vill du testa att trycka på andra typer av material än papper och tyg kan du ta ta med eget material så som kartong, andra typer av papper, trä, T-shirts, lakan och betonplattor.

Kursdatum och tid

Onsdagar  9 aug  – 29 nov 2023. Kursen har uppehåll för höstlov den 1 november. 

Tid

17–21

Kursledare 

Gijs Weijer. Gijs är aktiv bildkonstnär med ateljé i Gottsunda, ateljéföreningen Konstjord. Han är utbildad i måleri och teckning och har arbetat mycket med grafik i olika tekniker. Han har också skapat flera offentliga konstverk.

Plats

Uppsala Konstgrafiska Verkstad, Ulleråkersvägen 36 B, Uppsala.

Kostnad

Materialavgiften är 3000 kronor. I summan ingår verkstadens gemensamma förbrukningsmaterial, screenfärg till olika typer av underlag och en baslåda med material. Undervisningen är avgiftsfri. 

Ansökan

Sista ansökningsdag 30 juni. Antagningsbesked skickas till din registrerade e-postadress senast 24 juli 2023. Antagningen är öppen tills alla platser är fulla.

Anmäl dig till kursen här!

Länk till anmälan

Kontakt

Ulf Eklund

Skolsekreterare/Administrationssamordnare