Naturliv Helger

Vill du lära dig mer om naturen och hur du kan leva närmare den? Då är det här kursen för dig!

Naturliv Helger har fokus på gemenskap, naturkontakt och överlevnadskunskaper. Kursen är en CSN-berättigad distanskurs på halvtid/gymnasial nivå.  Undervisningen är webbaserad och i utbildningen ingår helglånga träffar i naturen en helg i månaden.

Under kursen kommer du bland annat få lära dig navigera utan karta och kompass, spåra djur, göra upp eld genom friktion, bygga skydd från naturliga material, tillverka olika redskap av naturmaterial samt lära dig hur vi tillsammans kan skapa en hållbar kultur på naturens villkor.

Varje helgträff är det fokus på det kursmoment som vi arbetar med och innan/efter träffarna får du som deltagare hemuppgifter att arbeta med på distans. Kursen avslutas med en vildvecka, där du får möjlighet att praktisera och leva i naturen med de kunskaper du lärt dig under året. 

Kursen är uppdelad i två grupper; Fyrfotingarna och Fjäderfäna. Datum för träffarna för de olika grupperna samt kursplanen, där du kan läsa mer om kursen, kommer finnas här som länk senast den 15 mars. Men du kan ansöka redan nu.

Studietid

15 augusti 2022 - 16 juni 2023

Studietakt

Halvtid 50 %

Kostnad

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri men du betalar en avgift för mat, utrustning och gästlärare på 7500kr för hela läsåret.  Resekostnader och kostnader för egen utrustning tillkommer.

Kursintyg

Efter avslutad utbildning får du ett kursintyg där det framkommer vilka kunskaper och kompetenser som du förvärvat under utbildningen.

Antagningsvillkor

Inga förkunskaper krävs, antagning baseras på vilka som verkar ha högst sannolikhet att fullfölja kursen, närvara på träffarna samt  kapacitet att göra hemuppgifterna. Vid fler ansökande än platser kommer antagning utgå från:

 • Personligt brev
 • Svar på antagningsfrågor
 • Intervju

Observera att vi inte har kapacitet att intervjua alla utan kommer att välja ut de som uppfyller antagningsvillkoren bäst till en intervju.

Kursinnehåll

Kursen är en 11 månader lång utbildning på distans med 50 % studietakt. Kursen delas in i 11 olika delmoment. En gång i månaden från fredag till söndag (förutom första träffen som är torsdag till söndag) träffas vi ute i naturen med övernattning. Varje helgträff är det fokus på det kursmoment som vi arbetar med och innan/efter träffarna får deltagarna hemuppgifter och samarbetsuppgifter att arbeta med på distans. Kursen avslutas under sommaren med en vildvecka.

Kursmoment

 • Delmoment 1: Introduktion till kursen
 • Delmoment 2: Skinnfäll
 • Delmoment 3: Vilda växter - höst
 • Delmoment 4: Orientering & läger
 • Delmoment 5: Eld
 • Delmoment 6: Naturliv på vintern
 • Delmoment 7: Spårning
 • Delmoment 8: Tillvarata djur
 • Delmoment 9: Kanotpaddling och naturskydd
 • Delmoment 10: Vilda växter - vår
 • Delmoment 11: Avslutningsvecka 

Vi reserverar oss mot eventuella ändringar i kursinnehåll och schema. 

Lärare Niklas och Johan

Niklas strävar efter att vara en aktiv del av en kultur som lever av och med naturen. Det är ett utforskande om hur vi människor kan återigen bli en del av det vilda. Det handlar inte om hur vi kan överleva ensamma i naturen, utan om hur vi tillsammans leva med den. Det är en omställning som utspelar sig i det sociala, praktiska och sinnliga. Han har själv levt ute i naturen under flera års tid tillsammans med andra, lagat all mat över öppen eld och fokuserat på insamlande av vildmat. Niklas är en av grundarna till föreningen Naturliv, har en 2-årig utbildning som vildmarksguide och har jobbat med att hålla kurser i Naturliv de senaste 10 åren. Han har bl.a. anordnat månadslånga överlevnadskurser, introduktionskurser för vuxna, teambuildning för företag samt diverse workshops i specifika naturhantverk. Detta är femte året som har jobbar som folkhögskolelärare med kursen Naturliv. Ha roligt, få utmanas och få uppleva trygghet och samhörighet i naturen är alla viktiga delar för Niklas.

 Johan brinner för att leva i gemenskap, som en del av naturens gemenskap."Han brinner för det grundläggande i att vara människa, att gå på djupet in i vårt ursprung".  Han är en av grundarna till föreningen Naturliv. Bakom sig har Johan en tvåårig vildmarksguideutbildning på en vildmarksskola i USA, där han även har jobbat som guide i ett år. Johan är en av grundarna till föreningen Wild Moon Europe, genom vilken han varit med och guidat drygt 20 månadslånga vildmarkskurser genom åren. Han har också en bakgrund som viltskådningsguide i företaget Wild Sweden. 

Kursens syfte

Att skapa förutsättningar för att både privatpersoner och yrkesverksamma får möjlighet att utforska hur människan kan leva som en del av naturen. Det finns en växande efterfrågan kring hur vi kan skapa olika alternativa livsstilar vars resurser bygger på lokala system, där människan ingår i ett naturligt och balanserat kretslopp. I kursen Naturliv kommer du lära dig praktiska kunskaper och du kommer också få chansen att utforska frågan “Hur kan vi leva tillsammans med naturen?” i gemenskap med andra. Efter avslutad utbildning ska deltagarna ha erfarenhet om hur de kan utöva och bygga vidare på kunskaperna på egen hand, samt leda/inspirera andra i en livsstil närmare naturen. Utbildningen kan förslagsvis användas som komplement till arbetet som naturguide, fritidspedagog, lärare, socialpedagog/behandlingspedagog eller kolloledare.

Kursens mål

 • Fördjupa din kontakt med naturen och uppleva att du är en del av den.
 • Lära dig praktiska kunskaper som gör att du kan leva med naturen i högre utsträckning.
 • Utveckla din pedagogiska verktygslåda med olika övningar, lekar och praktiska kunskaper.
 • Stärka din psykiska och fysiska hälsa genom kontakt med naturen och närvaro i gemenskap.
 • Vara med i utvecklandet av en kultur/gemenskap som lever mer hållbart och närmare naturen.

Kursdatum

Fjäderfäna

 1. 18-21 augusti
 2. 16-18 september
 3. 14-16 oktober
 4. 11-13 november
 5. 9-11 december
 6. 20-22 januari
 7. 17-19 februari
 8. 10-12 mars
 9. 14-16 april
 10. 19-21 maj
 11. 10-16 juni

Fyrfotingarna

 1. 18-21 augusti
 2. 23-25 september
 3. 21-23 oktober
 4. 18-20 november
 5. 16-18 december
 6. 27-29 januari
 7. 24-26 februari
 8. 24-26 mars
 9. 21 -23 april
 10. 19-21 maj
 11. 10-16 juni

Ansökan

Kontakt

Erik Johan Örlander

Lärare naturliv

Niklas Taliaferro

Lärare naturliv