Deltagarberättelser

Citat från deltagare som gått Naturlivskurserna mellan 2018 och 2022, både Naturliv Helger och Veckor.

Lotta Hagberg, 53 år, Administratör

Kursen har givit mig insyn i vilken otrolig mängd kunskap vårt samhälle har förlorat. Jag får möjlighet att möta naturen med skarpare sinnen och se den med nyöppnade ögon. Som att få en känsla för ett språk jag tidigare inte pratat, men nu vet att det finns.

Tommy Vågbratt, 32 år, Gycklare & programmerare

Det senaste året har varit helt magiskt. Naturliv har lärt mig så mycket och är så himla tacksam för alla fina möten, inte minst med ledarna som verkligen berört mig och visat att det finns andra sätt att leva på. Jag vill lära mig mera, fördjupa mig och skapa fler fina möten i naturen. Så att jag sen på något sätt kan vara del i att föra det här vidare. För jag tycker att alla borde få möjligheten att lära sig det här och uppleva hur fint det är att leva i och med naturen.

Gita Glimtjärn, 59 år, Livscoach

Naturlivskursen har varit en upplevelse och ett fördjupande bortom mina föreställningar. Jag ville gå en eller flera kurser för att lära mig praktiska skills att komma närmare ett naturligt liv med. Jag har fått allt jag önskade mig på den fronten och mycket mer. Vad jag också fått är en helt magisk upplevelse av flockliv. Flocken och det ohierarkiska ledarskapet har gett mig början till en upplevelse av hur vi organiskt och i harmoni med naturen, djuren och varandra kan skapa en ny kultur och ett genuint hållbart sammanhang på alla plan.

Mattias Henell, 42 år, Programmerare

Jag har verkligen älskat kursen, det är svårt att välja just exakt vad som har varit den största behållningen. Det är så mycket som har varit bra. Jag tycker att mina kunskaper har ökat massor vilket är värdefullt, men också att låta en grupp växa fram på det här sättet, att se hur vi blir tightare och mer fungerande tillsammans. Sen är det också kontinuiteten, att faktiskt få komma iväg en helg varje månad. Så otroligt värdefullt avbrott från vardagen.

Angelina Hjelm, 36 år, Läkeörtsterapeut & ekologisk trädgårdsmästare

Det är till min stora förvåning första gången jag på riktigt upplever att jag är del i en "flock", en storfamilj, trots att jag tidigare bott i en av världens största ekobyar och trots många andra underbara sammanhang. Det är annorlunda att verkligen behöva varandra för värme, mat, vatten och trygghet. Att i vardagen behöva lösa de basala behoven tillsammans. Det är en av de finaste träningarna i sann gemenskap jag hittills erfarit. Kanske mycket tack vare att alla är medskapande ledare och allt det ovanliga som följer en sådan cirkulär utgångspunkt. Samt betoningen på Den Stora Gemenskapen. Allt varelser inkluderade. Det berikar mitt liv på sätt jag inte riktigt kan sätta ord på.

Julia Carroll, 28 år, Lärare

Kursen har betytt jättemycket. Den har fått mig att känna mig mer levande generellt, starkare som människa. Jag har lärt mig att jag kan känna mig bekväm i enkla förhållanden, och givit mig det otroligt värdefulla perspektivet att jag inte behöver så mycket saker, att samhörighet i en grupp är så mycket viktigare. Och att vi lär oss tillsammans.

Hampus Levin, 23 år, Elevassistent

Naturlivskursen har varit en helt fantastisk upplevelse som givit mig extremt mycket i själen och en helt ny syn på världen. Naturen lockar mig nu mer än någonsin och Naturliv är en kurs utan dess like i mina ögon.

Denice, 37 år, Student

Kursen har betytt, och betyder, jättemycket för mig. Att vara två dygn i skogen tillsammans, på primitivt sätt, går rakt in i min själ. Första natten jag sov under bar himmel var en höjdpunkt. Jag har under träffarna lärt mig och fått så mycket som känns som grundläggande kunskap i att vara människa. Jag känner mig nu tryggare och mer i kontakt med både naturen, gruppen och mig själv.

Martina Massetti, 41 år, Student

Jag älskade kursen! Att den var så ”human” och inte ”stelbent skolaktig” gjorde starkt intryck på mig. Att det fanns en bred spännvidd för vad som var möjligt, att alla deltagare kunde delta efter förmåga och intresse. Den största behållningen har varit den fina gemenskapen i gruppen i den fantastiska miljön som naturen är, en fördjupad känsla och kunskap om naturen och mig själv, samt mitt ökade självförtroende och frihetskänsla vad gäller att praktiskt kunna ingripa i mitt liv och skapa något jag önskar.

Tommy Carlsson, 38 år, gruvplanerare

Den glädje jag upplevt i enkelheten och gemenskapen kring lägerelden önskar jag alla fick uppleva. Det känns verkligen som att komma hem varje gång jag åker på kursträffarna.

Kontakt

Erik Johan Örlander

Lärare naturliv

Niklas Taliaferro

Lärare naturliv