Tecken som stöd

Våra TSS-kurser vänder sig till dig som har en förvärvad hörselskada och dina anhöriga. Tillsammans lär ni er Tecken Som Stöd för er gemensamma kommunikation.

Vad är TSS?

TSS är en förkortning av Tecken Som Stöd, som är ett alternativt och kompletterande kommunikationssätt som bygger på de tecken som används i teckenspråket fast i förenklad form. Det är till för att förbättra talförståelse och underlätta kommunikationen.

  • Använder tecken från teckenspråk
  • Tecknar bara de viktigaste orden
  • Stöd för hörseln och läppavläsning


Sedan början av 1980-talet bedriver vi på Wik, Region Uppsala folkhögskola utbildningar för dig med hörselnedsättning eller dövhet och för dina anhöriga.

Bidrag för mat och boende

Skolan söker bidrag från SPSM för delar av kostnaden för mat och boende. Det gör att vi kan ta ut en lägre kursavgift. Du kan också få bidrag för förlorad arbetsinkomst om du tar ledigt från arbetet för att kunna delta i kursen. Då fyller du i en blankett hos oss.

Våra lokaler

Kursen hålls i Skolhuset på Wik eller i Stenhuset bredvid Wiks slott. Lokalerna är utrustad med hörslinga. I vårt elevcafé finns kaffeautomat. Alla måltider äts i matsalen ner mot vattnet. Där finns en portabel hörslinga vid varje kurstillfälle. Övernattar gör du i någon av hotellbyggnaderna.

Kursledare

Kursledare är Helena Lindhe. Lena är hörselpedagog och har hållit många TSS-kurser på olika platser i landet.

Kommande kurser

1-3 april 2022 – TSS-kurs

Kursen börjar den 1 april klockan 10.00 och avslutas den 3 april klockan 15.00.

Kursen vänder sig till dig som har grundläggande kunskaper i TSS som du vill använda, repetera och komplettera. Priset för TSS-kursen är  1000 kronor oavsett rumstyp. I priset ingår lakan och handduk, frukost, kaffe eller te, lunch och middag.

Om du vill bo extranätter på Wik ska du boka mat och boende direkt med Wiks slott. E-post: wiks.slott@regionuppsala.se

Telefon: 018-611 66 60

Uppge att du ska gå på TSS-kursen.

Anmälan

Anmälan gör du via länken. Om det är första gången du gör en anmälan till en kurs hos oss behöver du skapa ett konto.