Keramik 25%

Vill du lära dig att skapa unika föremål genom att ringla, tumma, kavla, skulptera och gjuta? Eller har du ”provat på” keramik och vill lära dig mer? Då är det här kursen för dig!

Under den här terminslånga kursen får du inblick i och möjlighet till att fördjupa dina kunskaper i grundläggande keramiska tekniker och praktisk handledning i keramisk form och dess olika uttryck. Vi arbetar i olika sorters stengodslera och i porslin, leror som bränns i hög temperatur och som passar utmärkt till både skulptur och bruksföremål.

Kursinnehåll

  • Teoretiska moment: introduktion till formlära, keramisk historia och samtidskeramik genom bildvisningar/föredrag. Materialära och verktygskunskap, säkerhet. 
  • Praktiska moment: handbyggning, platteknik, tumning, ringling, tillverkning av gipsformar för press och gjutning, dekoration med engobe, underglasyrfärg, stämplar, sgrafitto, samt glasering. 
  • Gemensamma studiebesök.

Förkunskaper

Det finns inget krav på tidigare erfarenheter för att ansöka.

Arbetssätt

Undervisningen är praktiskt inriktad med individuell handledning anpassad till din kunskapsnivå och dina förutsättningar. Du kommer att arbeta växelvis med gemensamma uppgifter och med egna projekt under vägledning av kursledaren. I kursen ingår även gemensamma introduktioner, genomgångar och diskussioner. 

Kursledare

Henny Linn Kjellberg. Henny är konstnär / keramiker utbildad vid Konstfack och Danmarks Kunstakademi. Som konstpedagog är hon verksam inom Skapande skola och har arbetat pedagogiskt bland annat på Uppsala Konstmuseum och Bror Hjorths hus. Henny har hållt kurser i keramik under 15 års tid. 

Kursmål/syfte

Efter avslutad kurs kommer du som deltagare att ha:

  • Utvecklat din förmåga att uttrycka dig formmässigt med keramik som material.
  • Lärt dig grundläggande materialkunskap och fått inblick i keramiska tekniker och processer.
  • Presenterat och formulerat dig kring det egna arbetet.

Kostnad

1500 kr/termin, inklusive basmaterial. All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri. Kostnader för egen materialförbrukning kan tillkomma beroende på förbrukning. En avgift för övriga material och bränning tas ut i efterskott om 100 kr/kg färdigbränt gods.

Schema

Måndagar kl. 9:30-14:30. Kursstart 10 januari 2022. Kursen hålls i skulptursalen i Tengbom på Wik och pågår 18 måndagar under vårterminnen, med uppehåll under sport- och påsklov. 

Ta gärna med

  • Egna handverktyg som modelleringspinnar, miretter, liten kniv, sken, penslar med mera. Märk verktygen med namn.
  • Förkläde. 

Ansökan

Vårterminens keramikkurs är fullsatt.

Kontakt

Ulf Eklund

Skolsekreterare