Differin kräm restnoterad

2024-01-11

Differin (adapalen), kräm 1 mg/g är restnoterad från slutet av januari till början av april.

För närvarande är tillgängligheten god på apotek i Uppsala län. För aktuellt lagersaldo, se fass.se.

Behandlingsalternativ

Direkt utbytbart alternativ saknas.

Komedoakne

• Skinoren (azelainsyran), kräm 20 %.
  • Finacea (azelainsyran), gel 15 %.

Mild papulopustulös akne

• Basiron AC (bensoylperoxid), kräm. Ej förmån.
  • Epiduo (adapalen + bensoylperoxid), gel 0,1 %/2,5 %.
  • Skinoren (azelainsyra), kräm 20 %.

Bensoylperoxid och adapalen har båda en initial lokalirriterande effekt vilket kan lindras med glesare applikationer de första veckorna.

Azelainsyra kan vara ett alternativ när patienten inte tolererar bensoylperoxid och adapalen, men har en långsammare insättande effekt, tidigast efter fyra veckor.

Medelsvår papulopustulös akne

• I första hand: Epiduo (bensoylperoxid + adapalen), gel 0,3 %/2,5 %. Ej förmån. Flaska 30 g är inte restnoterad.
  • I andra hand: Duac (bensoylperoxid + klindamycin) eller Acnatac (tretinoin + klindamycin). Används i högst tre månader på grund av risken för resistensutveckling.

Läkemedelsteamet

Regionkontoret