Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Glimepirid restnoterat i samtliga styrkor
Tablett glimepirid är restnoterad i samtliga styrkor från samtliga fabrikat och beräknas preliminärt åter i början av november (1 mg och 2 mg) samt i början av december (3 mg och 4 mg). Det finns inga andra SU-preparat godkända på den svenska marknaden.
Behandlingsalternativ
För patienter med låg dos glimepirid (1–2 mg en gång dagligen) kan utsättning med uppföljande blodsockerkontroller övervägas. Detta alternativ kan vara särskilt lämpligt för äldre eller sköra patienter som kanske inte längre har samma behandlingsmål eller behov av behandlingen.
För patienter där fortsatt behandling med insulinfrisättande tablett bedöms lämplig finns alternativet tablett repaglinid. Även om repaglinid och SU-preparat har liknande verkningsmekanism så tillhör de olika läkemedelsgrupper. Därtill är repaglinid kortverkande och doseras tre gånger dagligen. Det är därför svårt att råda kring lämplig dosering för repaglinid relaterat till dosen glimepirid.
För många patienter kan byte till en helt annan läkemedelsgrupp vara ett bra eller bättre alternativ. Se kapitel Typ 2-diabetes, Endokrinologi (regionuppsala.se) för vägledning. Notera vid terapibyte att det också finns en aktuell restsituation kring GLP-1-analoger, se Brist på GLP-1-analoger (regionuppsala.se).
Kontakt
Läkemedelsteamet vid vårdkvalitetsenheten
Hälso- och sjukvårdsavdelningen
Regionkontoret
E-post: lakemedel@regionuppsala.se