Brist på Beviplex forte

Beviplex forte tablett är restanmäld och förväntas åter 10 mars 2021. Något direkt utbytbart alternativ finns inte tillgängligt på marknaden, men beroende på patientens vitaminbehov skulle Beviplex Comp tablett eller Tiamin kapsel från APL kunna vara ett tillfälligt alternativ. Även Beviplex Comp är restanmäld till 10 mars 2021, men förpackningsstorleken 100 tabletter finns fortfarande att tillgå på vissa apotek. För aktuellt lagerstatus, se Fass.se.

Beviplex Comp tablett

Tabell nedan visar skillnader per tablett mellan Beviplex forte och Beviplex Comp, undantaget hjälpämnen.

Innehåll Beviplex forte Beviplex Comp
Tiamin (B1) 15 mg 15 mg
Riboflavin (B2) 15 mg 15 mg
Pyridoxin (B6) 15 mg 15 mg
Nikotinamid 125 mg 60 mg
Pantotensyra - 30 mg
Folsyra - 0,2 mg
Cyanokobalamin (B12) - 0,005 mg

Tiamin APL kapsel

Tiamin (B1) kan beställas som extemporeläkemedel från APL i styrkorna 50 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg, 300 mg och 500 mg. Förpackningsstorlek är 100 kapslar.

Tiamin APL kapsel är i dagsläget inte en lagerberedning hos APL, vilket innebär att den tillverkas efter beställning till enskild patient. Det tar vanligen 4–5 arbetsdagar från det att apoteket lägger sin beställning till att läkemedlet finns att hämta ut på apoteket. Aktuell förmånskostnad på recept för Tiamin APL 50 mg och 100 mg är ca 1100 kr för 100 kapslar. Kostnaden omfattas av läkemedelsförmånen. Priset kan variera något över tid beroende på råvarupris etc. Kostnaden för Beviplex forte / Beviplex Comp är ca 100 kr för 100 tabletter och omfattas inte av läkemedelsförmånen.

Förskrivning av Tiamin APL i Cosmic

Tiamin APL kapsel finns inte i varuregistret i Cosmic. För att skicka e-recept görs en fritextordination enligt nedan.

• Sök under ”Icke godkända läkemedel” efter ”Extempore e-förskrivning” i Ny-fliken.
  • Välj dosering ”eo”. I doseringsfältet anges läkemedlets namn och form (Tiamin APL kapsel), styrka samt dosering.
  • I utkorgen ska antal förpackningar och förpackningsstorlek per uttag anges i fritextrutan ”Patientinstruktion”.
  • Be patienten kontakta sitt apotek. Det apoteket som kunden går till lägger en beställning till APL som då tillverkar läkemedlet.

För instruktion om förskrivning i Cosmic samt ytterligare information om extemporeförskrivning, se Extemporeläkemedel.

Läkemedelsteamet vid vårdkvalitetsenheten

Regionkontorets hälso- och sjukvårdsavdelning