Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Brist på GLP-1-analoger
Det är brist på i princip alla GLP-1-analoger och troligen kommer det att pågå restsituationer av och till under större delen av 2023.
Den nationella arbetsgruppen NAG Blodsockersänkande läkemedelsbehandling vid typ 2 diabetes har gjort en rekommendation vid brist på GLP-1-analoger.
Ren HbA1c-sänkning:
Se över om GLP-1-behandling haft en HbA1c-sänkning på minst
5 mmol/l, har den inte haft det bör läkemedlet sättas ut. Byte kan behöva ske i första hand till viktneutral blodsockersänkande behandling: metformin, DPP-4-hämmare och SGLT-2-hämmare.
Högriskpatienter:
För GLP-1-behandlade patienter med behov av sekundärprofylax (hjärtsjuka och njursjuka) bör byte till SGLT-2-hämmare göras. Observera risk för ketoacidos vid akut sjukdom och / eller intorkning. Vid hjärtsvikt bör inte DPP-4-hämmaren Onglyza användas.
Rybelsus:
Har inte visat någon kardioprotektiv effekt och kräver disciplin vid användandet pga dålig biotillgänglighet. Väljer man ändå att använda detta som blodsockersänkande behandling bör utvärdering med nytt HbA1c ske efter 2 månaders behandling.
I Region Uppsala rekommenderas sitagliptin i första hand som DPP-4-hämmare, se även Rekommenderade läkemedel för vuxna.
Kontakt
Läkemedelsteamet vid vårdkvalitetsenheten
Regionkontorets hälso- och sjukvårdsavdelning
E-post: lakemedel@regionuppsala.se