Bok- och filmtips

Här finns tips på böcker och filmer om handtvätt och hygien i förskolan i Uppsala län.

Bok- och filmtips För förskolebarn om handtvätt och hygien

Adbåge, Emma: Lilla handen

(pekbok 1-2 år) Vad har lilla handen gjort idag?

Barnkammarboken: Rim och ramsor för händer, fötter och kropp

Tvätta sig ramsa sid. 22, Skvätt- och plumsramsa sid. 27, båda med rörelser (0-3 år)

Bie, Linne: Ella är förkyld, Ella på pottan, Leo badar, Leo på pottan (pekböcker 0-3 år)

Bosson Rydell, Marie: Kråkes förskola (bilderbok 0-3 år)

Hur är det egentligen att börja i förskolan och vad gör man egentligen där? I den här boken börjar Lovisa, Kråkes yngsta syster, på förskolan Zebran. Vi får följa med under hennes första dag. Kråke och Elsa visar hur allt fungerar.

Bosson Rydell, Marie: Kråkes toa (bilderbok 0-3 år)

Lovisa, Kråkes yngsta syster vill lära sig att kissa på toaletten som de stora barnen. Men det är inte så lätt, hon får träna med pottan först.

Broomé, Elisabet : Arne på förskolan (fotobilderbok 3-6 år)

Finns det lejon på dagis? Är det sant att små småttingar når upp till handfaten utan en pall? Och sover alla barnen verkligen i ett och samma rum? Här finns svaren på förskolemysteriet!

Cole, Babette : Dr Dogg den lille husläkaren (bilderbok 3-6 år)

Doktor Dogg är familjen Osundhs hund – och husläkare! Tonårssonen Kurt får hosta av tjuvrökning, Fifi får öroninflammation, Gertie blir förkyld då hon går utan regnkappa, Kim får löss efter att ha lånat någon kompis kam eller mössa och lillen får mask i magen då han efter toabesök suger på tummen utan att ha tvättat händerna…

Cousins, Lucy: Molly bakar (bilderbok 0-3 år)

Baka en kaka med Molly! I Mollys kök får alla vara med. Hon tvättar händerna och plockar fram ingredienser, vispar och rör, smörjer form och ställer i ugnen. Snart sprider sig en härlig doft. Alla vännerna vill smaka på Mollys kaka!

Danielsson, Pernilla: Kan man dricka det? (bilderbok 1-3 år)

Ilo är törstig och provsmakar allt från lerpölen på gården till vattnet i hundens skål. Det är inte allt vatten som är gott, men till slut blir det rätt.

Funck, Eva: Evas vinterplåster, Evas sommarplåster (DVD-filmer)

För barn om förkylning, smitta, immunförsvar, skrubbsår, magsjuka m.m.

Janouch, Katerina: Ingrid och Bassiluskan (bilderbok)

Ingrid gillar att plaska i vattenpölar, springa utan vantar och äta sand från marken. Men det är ändå ingenting emot hur mycket Bassiluskan gillar när Ingrid gör så där! Bassiluskan har vassa taggar och är vild och surrar. Hon hoppar in i Ingrid och busar runt, runt tills Ingrid får feber och måste sova. Då måste doktorn komma och ge Ingrid medicin som biter på Bassiluskan.

Janouch, Katerina: Ingrid vill bada (bilderbok)

Ingrid, som är kladdig och smutsig, vill bada genast, tvätta bort all lort, bli ren och lukta gott! Tvålen luktar blommor och när Ingrid tvättar händerna blir det stora skära bubblor, ja, ett helt berg av skum. Massor av schampo blir löddermössa och lödderskägg, så hon ser ut som en jultomte. Till sist går hon upp, torkar sig, fönar håret, borstar tänderna och klipper naglarna. Att bada är Ingrids älsklingslek.

Kelly, Mij: Atchoo! Gyllene regler för gott uppförande (bilderbok 2-5 år)

Lotta behöver nysa men glömmer att hålla för munnen. Då talar djuren om för Lotta hur hon ska bete sig: "Hon vet ju ingenting, denna tjej om vett och etikett, nej nej. Var föddes hon månntro? På ett zoo?" Kon slår upp i sin stora bok om gott uppförande och berättar om de gyllene reglerna för duktiga djur: Regel nr 1: sluta upp att vara äcklig, tack. Bada varmt och borsta tänder. Regel nr 2: Ät ej som en gris! Stå ej i maten, inget stolsvick. Regel nr 3: Slåss ej, och viktigast av allt: dela med er! "Ja, för katten", sa Lotta, "saken är klar. Man tjänar mest på att vara rar."

Lundsten, Camilla: Äntligen bajs (pekbok 0-3 år)

För de minsta om Lillefanten som provar sin nya potta och efter väl förrättat värv tvättar händerna, medan Pappafanten tömmer pottan i toaletten och spolar.

McEwen, Katharine: Vet du vad virus (och bakterier) är? (3-6 år)

Sam är förkyld, och hans mamma förklarar att han måste hålla sig varm för att bli bättre och använda näsduk för att inte smitta andra. Hon berättar om de vita blodkropparna som dödar bakterier och virus. Om Sam äter smutsig mat eller glömmer tvätta händerna innan han äter, kan bakterier ta sig in i hans kropp, säger hon. Sår är också viktiga att hålla rena, så att farliga bakterier inte kommer in.

Oud, Pauline: Truls och pottan, Sara och toaletten (bilderbok 2-6 år)

Om avvänjning från blöja och pott- och toaträning.

Skafte, Ulrik T: Buster Baktus (bilderbok 3-6 år)

En bok om hygien och om att tvätta händerna. Buster Baktus och Hilda Hosta är två slemmiga bakterier som kallar sig Baktussar och som bor i Smutsköping, beläget i tumvecket på Mickels hand. Baktussarna trivs väldigt bra eftersom Mickel aldrig tvättar händerna. Och på grund av att han inte tvättar händerna föds det fler och fler baktusbarn. Men så uppmanar dagis barnen att tvätta händerna eftersom allt fler barn blir sjuka. Se vad som händer med de elaka baktussarna när Mickel äntligen tvättar sina händer.

Gunilla Walde: Totte badar (bilderbok 0-3 år)

Om det finns vatten så kan man bada. Totte badar på olika sätt.

Boktips för lite äldre barn

Bergqvist K, Lundberg F: Bakterieboken (bok för barn 6-10 år)

En bok om bakterier, var de finns och hur de lever. Att de flesta är bra och några kan göra oss sjuka. Bakterierna har en hel del att berätta och gör det med humor och humör.

Tips på vuxenböcker om hygien

  • Amyes, Sebastian: Kort om bakterier
  • Bengtsdotter, Ester: Städa!
  • Benno, Peter med flera: Magen: Bakterier, buller och brak
  • Eriksson, Marléne: Städglädje
  • Killander Ylva: Tvätta händerna och hela kroppen
  • Kondo, Marie: Konsten att städa
  • Lund, Kristina: Badrummet – från balja till spa
  • Nordström, Ester Blenda: En piga bland pigor
  • Strachal, George: Inte bara fågelinfluensa

Dan Hammarström

Smittskyddssjuksköterska