Gonorré, patientinformation

Patientinformation och förhållningsregler Smittskyddsläkarnas smittskyddsblad.

Varför har du fått denna information?

Du har blivit, eller misstänks ha blivit, smittad med gonorré. Det här bladet innehåller information om gonorré, hur den botas och vad du behöver göra.

Vad är gonorré?

Gonorré orsakas av en bakterie, som om du är smittad kan finnas i urinröret, slidan, ändtarmen och/eller halsen.

Hur kan jag ha fått gonorré?

Gonorré sprids framförallt genom oskyddat samlag, antingen slidsamlag eller analsamlag och vid munsex. Den kan också spridas vid petting* och med sexleksaker. Gonorré smittar inte via kläder, handdukar eller på toaletter, eftersom bakterien inte överlever utanför kroppen. Du kan bli smittad av gonorré flera gånger. *petting = “smeksex”, att smeka varandra utan att ha samlag, gemensam onani.

Märker jag om jag fått gonorré?

Många av de smittade har inga symtom, det vill säga de märker inte att de har infektionen. Några känner att det svider när de kissar. En del får ont i halsen om bakterien sitter där. Kvinnor kan få gulaktiga flytningar och/eller ont i nedre delen av magen. Män kan få gulaktiga flytningar från urinröret och ont i pungen. Om du har haft analsamlag kan du få flytningar från ändtarmen. Gonorré är mycket smittsamt även om du inte har symtom.

Är gonorré farligt?

Utan behandling kan kvinnor få skador på äggledarna som kan göra det svårt att bli med barn eller leda till att fostret utvecklas utanför livmodern (utomkvedshavandeskap). Män kan få infektion i bitestiklarna. Gonorré kan också ge ögoninfektion och ibland ledinflammation.

Hur botas gonorré?

Gonorré botas med antibiotika (sprutor och/eller tabletter). Tar du medicinen som du ska och följer de råd du fått, försvinner infektionen. Behandlingen är gratis. Du måste komma tillbaka till mottagningen om du får ett återbesök. Vanligtvis tas ett nytt prov för att kontrollera att infektionen är borta.

När du har gonorré får du inte riskera att smitta någon. Säkrast är att inte ha samlag eller annan typ av sex innan läkaren säger att du är botad, vilket brukar vara när läkaren fått svar på kontrollprovet som tas efter ett par veckor. Om du ändå har sex, måste du berätta för den personen att du har gonorré och ni måste använda skydd (kondom/femidom).

Smittspårning - vad betyder det?

Det är mycket viktigt att hitta personer som har gonorré så att de kan få behandling, dels för att minska risken för skador (se ovan) och dels för att infektionen inte ska spridas till flera. Om du har gonorré måste du därför berätta för en smittspårare vem eller vilka som du har haft samlag/sexuell kontakt med, ibland så långt som ett år tillbaka. Det du säger till smittspåraren är hemligt (sekretess). De personer du berättar om kommer inte att få reda på vem du är. De kommer bara att få veta att de måste testa sig.

Gonorré finns i smittskyddslagen – vad betyder det?

I smittskyddslagen finns förhållningsregler som ska stoppa sjukdomar som gonorré, så att de inte sprids till andra. Du som har, eller misstänks ha gonorré, måste följa dessa förhållningsregler:

  • Du måste komma på återbesök om läkaren säger det.
  • Du måste berätta för någon du har sex med att du har/kanske har gonorré.
  • Du måste använda skydd om du har sex innan din behandling/provtagning är färdig.

Om du har fått en förhållningsregel som du tycker är fel, kan du ta kontakt med smittskyddsläkaren i din region.

Vill du veta mer?

Mer information om gonorré finns på www.1177.se www.folkhalsomyndigheten.se www.umo.se (ungdomsmottagningen på nätet) www.youmo.se

Kontakt

Smittskyddsenheten

Dag Hammarskjölds väg 60, Uppsala