Klamydiainfektion, patientinformation

Patientinformation och förhållningsregler Smittskyddsläkarnas smittskyddsblad.

Varför har du fått denna information?

Du har blivit, eller misstänks ha blivit, smittad med klamydia. Det här bladet innehåller information om klamydia, hur den botas och vad du behöver göra.

Vad är klamydia?

Klamydia orsakas av en bakterie, som om du är smittad kan finnas i urinröret, slidan och/eller ändtarmen. Ibland kan den också finnas i halsen. Du kan ha klamydia länge, ibland flera år utan att det märks.

Hur kan jag ha fått klamydia?

Klamydia sprids framförallt genom oskyddat samlag, antingen slidsamlag eller analsamlag, och ibland vid munsex. Den kan också spridas vid petting* och med sexleksaker. Klamydia smittar inte via kläder, handdukar eller på toaletter, eftersom bakterien inte överlever utanför kroppen. Du kan bli smittad av klamydia flera gånger.

*petting = “smeksex”, att smeka varandra utan att ha samlag, gemensam onani.

Märker jag om jag fått klamydia?

De flesta smittade har inga symtom, det vill säga du märker inte att du har infektionen. Några kan känna att det svider lite när de kissar. Kvinnor kan få blodblandade flytningar och/eller ont i nedre delen av magen. Män kan få en genomskinlig eller vitaktig flytning från urinröret och ont i pungen. Om man har haft analsamlag kan det komma flytningar från ändtarmen. Klamydia är mycket smittsamt även om du inte har symtom.

Är klamydia farligt?

Utan behandling kan kvinnor få skador på äggledarna, som kan göra det svårt att bli med barn eller leda till att fostret utvecklas utanför livmodern (utomkvedshavandeskap). Män kan få infektion i bitestiklarna. Klamydia kan också ge ögoninfektion och ibland ont i leder.

Hur botas klamydia?

Klamydia botas med antibiotika (tabletter). Tar du tabletterna som du ska och följer de råd du fått, försvinner infektionen. Kontrollprov ska bara tas om du är gravid. Behandlingen är gratis. Du måste komma tillbaka till mottagningen om du får ett återbesök.

När du har klamydia får du inte riskera att smitta någon. Säkrast är att inte ha samlag eller annan typ av sex innan behandlingen är färdig, det vill säga i 10 dagar. Om du ändå har sex, måste du berätta för den personen att du har klamydia och ni måste använda skydd (kondom/femidom).

Smittspårning - vad betyder det?

Det är mycket viktigt att hitta personer som har klamydia så att de kan få behandling, dels för att minska risken för skador (se ovan) och dels för att infektionen inte ska spridas till flera. Om du har klamydia måste du därför berätta för en smittspårare vem eller vilka som du har haft samlag/sexuell kontakt med, ibland så långt som ett år tillbaka. Det du säger till smittspåraren är hemligt (sekretess). De personer du berättar om kommer inte att få reda på vem du är. De kommer bara att få veta att de måste testa sig.

Klamydia finns i smittskyddslagen – vad betyder det?

I smittskyddslagen finns förhållningsregler som ska stoppa sjukdomar som klamydia, så att de inte sprids till andra. Du som har, eller misstänks ha klamydia, måste följa dessa förhållningsregler:

  • Du måste komma på återbesök om läkaren säger det.
  • Du måste berätta för någon du har sex med att du har/kanske har klamydia.
  • Du måste använda skydd om du har sex innan din behandling/provtagning är färdig.

Om du har fått en förhållningsregel som du tycker är fel, kan du ta kontakt med smittskyddsläkaren i din region.

Vill du veta mer?

Mer information om klamydia finns på

  • 1177.se
  • folkhalsomyndigheten.se
  • umo.se (ungdomsmottagningen på nätet)
  • youmo.se 

Frivillig informationsruta

Kontakt

Smittskyddsenheten

Dag Hammarskjölds väg 60, Uppsala