Bedragare utger sig för att ringa från Region Uppsala

Uppringarna säger att de ringer från bland annat Folktandvården och röntgenmottagningen, men även från andra verksamheter.  Region Uppsala ber aldrig personer lämna ut kontonummer eller bank-ID via telefon.

Demens vid intellektuell funktionsnedsättning – föreläsning och diskussionsfrågor

Inspelad föreläsning och underlag för verksamhetsutveckling inom kommunal eller privat funktionshinderomsorg eller hemsjukvård.

I takt med åldrandet ökar riskerna för att insjukna i demenssjukdom. Detta gäller också, och i ännu större utsträckning, för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF). Vilka tecken eller symtom behöver vi uppmärksamma inom omsorgen och hemsjukvården? Hur kan stöd och bemötande anpassas?

Materialet på den här sidan ger aktuell kunskap om dessa frågor och stöd i hur ni som arbetsgrupp kan ta kunskapen vidare i ert arbete med målgruppen.

Del 1 – Föreläsning med Karl Olsson

Första delen i fortbildningen är en inspelad föreläsning från den 7 november 2024 med Karl Olsson, legitimerad psykolog, specialist i neuropsykologi och doktorand i kirurgiska vetenskaper. Karl är verksam vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet inom såväl kliniskt arbete som forskning.

Föreläsningens innehåll:

  • Demensutveckling hos personer med IF och hur denna skiljer sig från utvecklingen hos personer utan IF.
  • Tecken som bör föranleda demensutredning för personer med IF.
  • Kommunikation, bemötande och övriga anpassningar.

Del 2 – Efterföljande arbetsplatsdiskussion

Vi rekommenderar ni att ni som har sett föreläsningen träffas och pratar om vad ni lärt er, hur det är på er arbetsplats och vad som kan bli bättre. Avsätt 30-60 minuter inom två veckor från föreläsningstillfället och utgå gärna från frågorna nedan.

  1. Hur kan vi som arbetsplats uppmärksamma tecken på demenssjukdom?
  2. Vad gör vi på vår arbetsplats när tecken på demenssjukdom uppmärksammats?
  3. Hur kan vi som arbetsplats anpassa kommunikation, bemötande och aktiviteter för personer som har demenssjukdom (generellt och individuellt)?
  4. Vård och omsorg av god kvalitet förutsätter välfungerande samverkan mellan berörda aktörer. Hur fungerar samverkan idag och hur kan denna utvecklas?

Om utvecklingsbehov framkommer i diskussionen kan ansvarig chef upprätta en handlingsplan för arbetsplatsen utifrån gruppens synpunkter och förslag. Handlingsplanen kan till exempel innehålla mål och aktiviteter, ansvariga personer och tidplan.

Utskriftsversion

Öppna länken nedan om du vill skriva ut ett dokument med instruktionerna, reflektionsfrågorna och en mall för att skapa er lokala handlingsplan.

Återkoppling

Vi inom FoU Socialtjänst vill gärna veta vad du tycker och tänker om föreläsningen och reflektionsmaterialet. Ditt anonyma svar hjälper oss att erbjuda relevanta kunskapsstöd.

Kontakt

FoU Socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård i samverkan med BPSD-nätverket i Uppsala län.

fou.socialtjanst@regionuppsala.se

www.regionuppsala.se/fou-s