Hoarding / samlarsyndrom och samlarbeteende: Föreläsning med forskare

Startdatum 2020-12-08
Slutdatum 2020-12-08
Tid 13:00 - 16:00
Plats Digitalt via Teams
Anmäl dig

Möter du eller dina medarbetare i arbetet personer med samlarproblematik? Eller känner du någon som har svårt att göra sig av med saker och mår dåligt? Välkommen till en gratis föreläsning med psykolog och forskare Volen Ivanov.

Samlarsyndrom eller hoarding innebär försämrad livskvalitet och problem på grund av ihållande svårigheter att göra sig av med saker. Fram tills nyligen ansågs överdrivet samlande vara en form av tvångssyndrom men forskningen har visat att det är en separat problematik. Behandling finns och fungerar för många.

Målgrupp

Personer som genom sitt arbete träffar personer med en samlarproblematik. Anhöriga och andra intresserade är också välkomna.

Innehåll

  • Vad samlarsyndrom är
  • Hur det förhåller sig till andra diagnoser där det också finns ett samlande
  • Hur behandlingen ser ut
  • Konkreta råd och verktyg för att bemöta, motivera och engagera personer med samlarsyndrom i sortering, organisering och rensning i hemmet

Föreläsare

Volen Ivanov är kliniskt verksam psykolog inom psykiatrin i Stockholm och forskare vid Karolinska Institutet. Hans fokus i forskningen ligger på behandling av och orsaker till samlarsyndrom och andra närliggande tillstånd. Han har också varit med och startat ett specialiserat team för att hjälpa människor med samlarproblematik inom socialtjänsten i Stockholms stad.

Så här deltar du

Anmäl dig, helt utan kostnad, via rosa knappen ovan senast den 23 november. Du som är anmäld kommer sedan få en deltagarlänk. Föreläsningen sänds digitalt via Teams den 8 december kl. 13:00-16:00. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor. 

Arrangör

FoU Socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård, Region Uppsala.

Kontakt

Maricel Knechtel

Vetenskaplig handledare