Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Forskningscirklar: Uppstartsmöte för enhets- och verksamhetschefer inom socialtjänst
Är du verksamhetschef eller enhetschef inom det sociala området? Att låta medarbetare delta i en forskningscirkel kan ge fördjupad kunskap och värdefulla bidrag till verksamhetsutveckling. Bidra med teman som är aktuella och relevanta för din verksamhet.
FoU Socialtjänst ser fram emot att leda forskningscirklar under 2021. För att deltagarna ska få ut så mycket som möjligt av cirklarna, bjuder vi här in till ett digitalt uppstartsmöte där vi tillsammans med dig som chef utarbetar vårens teman.
Målgrupp
Verksamhetschefer och socialchefer i Uppsala län.
Inga förkunskaper om forskningscirklar krävs.
Arrangör
FoU Socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård, Region Uppsala.
Läs mer om oss på vår hemsida
Forskningscirklar – en metod för kompetens- och verksamhetsutveckling
En forskningscirkel är en plats där praktiker och forskare arbetar tillsammans. Målet är att fördjupa sig i aktuell kunskap och diskutera den i relation till den egna verksamheten. Ett ytterligare mål är att sprida denna kunskap ute i verksamheterna.
Cirkeldeltagarna träffas tillsammans med cirkelledare från FoU-S för att ta del av aktuell litteratur, höra experter och diskutera hur den nya kunskapen kan bidra till verksamhetsutveckling. Det är cirkeldeltagarna som gemensamt planerar och bestämmer vilka uppgifter som är meningsfulla att genomföra i relation till forskningscirkelns mål.
Det är viktigt att deltagarna har mandat från sin chef att delta i cirkeln och avsätta viss arbetstid. Deltagarna kommer behöva förbereda sig genom att ta del av litteratur och genomföra vissa skriftliga uppgifter.
Vilka problem brottas ni med på din arbetsplats just nu?
Temat för träffarna kan vara en problematik som deltagarna möter i sin vardag. Det bör rymma en komplexitet som gör att det saknas givna svar i hur socialarbetaren ska agera. Inom ramen för forskningscirkeln kommer temat/problematiken att smalnas av till undersökningsbara forskningsfrågor som vi sedan arbetar för att besvara.
Teman skulle exempelvis kunna vara:
- Makt i myndighetsutövning
- Barnperspektivet
- Att åldras med funktionsnedsättning
- Bemötande
- Brukarinflytande: Vilka modeller väljer vi för
detta och varför?