Dagerman 100 år - Dagerman och Fransk vår

Föredrag med Anna Franklin. Många känner till Stig Dagermans bok Tysk höst. Vad de flesta inte vet är att han senare fick ett nytt uppdrag av Expressen i slutet på 1947 – Fransk vår, som han aldrig fullföljde. Det blev bara några artiklar och ingen bok. Varför misslyckades han?

Bokningsperiod

Det är möjligt att boka in Anna Franklins föreläsning till ditt bibliotek mellan 1 september – 31 december.

Vill du boka in Anna Franklin till ditt bibliotek?

Mejla direkt till Anna

 

Bakgrund

Journalisten och författaren Anna Franklin följer Dagerman i spåren från 1947-1948 och hittar olika trådar i hans skrivande som leder fram till vår tid. Hennes Fransk vår fortsätter där Stig Dagerman slutade. Hon skildrar livet i Frankrike 2023 där folk fortfarande brottas med höga priser på bröd, fattigdom och politisk oro.

Dagerman skrev också om motståndsrörelsens hjältar – men hur ser dagens fransmän på minnet av andra världskriget? Finns en kollektiv skuld för medverkan till Tysklands folkmord på judar?

Dagermans stora intresse för existentialismen skulle ha lett till artiklar om de kända caféerna där Jean-Paul Sartre och de andra satt och diskuterade filosofi. Hur står det till med den franska existentialismen idag?

Alla Dagermans verk är översatta till franska och pjäser spelas fortfarande. Han har jämförts med Albert Camus och kallas ibland för Nordens Rimbauds. Varför tilltalas fransmännen så av hans verk?

Istället för Fransk vår skrev Dagerman pjäsen Skuggan av Mart och boken Bränt barn, som är en av hans mest kända jämte Tysk höst.

Kontakt

Fia Söderberg

Verksamhetsutvecklare litteratur

Hitta på sidan