Dagerman 100 år - Stig Dagerman möter metal – att beskriva det obeskrivliga

Boka in ett föredrag med Torhild Elisabet Sandberg till ditt bibliotek. Torhild Elisabet är författare och journalist. Hon har utforskat reportageboken Tysk höst och satt den i relation till musikgenren metal. Till föredraget finns även en utställning och en essä.

Bokningsperiod

Det är möjligt att boka in Torhild Elisabet Sandbergs föreläsning till ditt bibliotek mellan 1 september – 31 december.

Vill du boka in Torhild Elisabet Sanderberg till ditt bibliotek? Du kan mejla eller ringa till 070-458 44 75.

Mejla

Bakgru​nd

Författaren Stig Dagerman skrev hösten 1946 reportage från ett krigshärjat Tyskland på uppdrag av tidningen Expressen, texterna samlades senare i boken ”Tysk höst”. Stig Dagerman beskrev svälten, de sönderbombade städerna men också människors kamp för att inte gå under.

Inom musikgenren black och death metal gestaltas människans existentiella strävan och kraft på ett sätt som kan uppfattas som destruktivt men för många är musiken en konstform som får en att hålla sig flytande. I Region Uppsalas projekt ”Växelspel” utforskar kulturaktörer Stig Dagermans författarskap genom att sätta honom i relation till andra konstformer.

Författaren Torhild Elisabet Sandberg sätter Tysk höst i förbindelse med metal och finner flera beröringspunkter, att se nödvändigheten i att beskriva det obeskrivliga är en. Torhild Elisabet Sandberg berättar i ett föredrag om hur mötet med musiken gör Dagerman relevant för fler.

Projektet "Stig Dagerman möter metal" presenteras i en essä samt i en utställning med text, foto och film. Välkommen att beställa den tryckta essän. Utställningen går också att beställa till ditt bibliotek.  

Relaterad information på andra sidor

Kontakt

Fia Söderberg

Verksamhetsutvecklare litteratur