Konstnärligt utvecklingsstöd 2021-2022

Kulturnämnden vid Region Uppsala utdelar årligen ett konstnärligt utvecklingsstöd om 100 000 kr per år i två år. Stipendiet kan sökas av professionella kulturutövare med anknytning till Uppsala län, enskilda eller små grupper. Den 18 februari 2021 utsåg kulturnämnden mottagaren av konstnärligt utvecklingsstöd 2021-2022. Läs motiveringen nedan.

Scenkonst

Stipendium om 100 000 kronor per år i två år

Dag Thelander 

Dag Thelander, bosatt i Östhammar, är dramatiker och konstnärlig ledare för den uppländska frigruppen Östfronten. Thelander har ett säreget uttryck där han i sina föreställningar ger det vardagsnära mötet mellan människor en bitterljuv knorr som lämnar åskådaren med nya perspektiv på det till synes banala i våra liv.

Thelander jobbar i huvudsak med musikteater. Men i hans verk är texten den sanna motorn, med vad man skulle kunna kalla en ”thelanderskt” livsbejakande underton i berättandet. Under det senaste året har Thelander presenterat en musikalföreställning om nationalekonomen Milton Friedman – Trollkarlen från Chicago – till både publik och kritikers förtjusning. Det ska till någon som Dag Thelander att göra underhållning av så grumliga begrepp som ”philipskurva” och ”stagflation”, en uppgift han klarar med råge. I ”Sommar”, med premiär hösten 2020, fick vi som kontrast möta en vanlig kvinna och höra hennes sommarprat. Thelander visar sålunda att han behärskar såväl de stora som de små berättelserna, utan någon inbördes hierarki dem emellan. I varje människoöde finns en historia, tycks Thelanders arbetsmetod vara.

Dag Thelander tilldelas Region Uppsalas konstnärliga utvecklingsstöd 2021–2022 för att ges möjlighet att fortsätta utveckla sitt konstnärskap, närmast med målet att skriva och iscensätta en musikal om filosofen Michel Foucaults tid som utbytesstudent i Uppsala.

Hitta på sidan