Kulturstipendier för unga 2023

Elva unga kulturstipendiater inom olika konst- och kulturområden tilldelas stipendium om 10 000 kr var. Kulturstipendier för unga nylanserades inför i år, med bland annat förändrad åldersgräns för att möjliggöra även för unga över gymnasieåldern att ansöka.

Mottagare av Region Uppsalas kulturstipendier för unga år 2023 

Hemslöjd – stipendium 10 000 kronor 

Tjelvar Andersson Chronholm 

Tjelvar Andersson Chronholm bor utanför Uppsala och är född 2007. Tjelvar har en bra grundläggande förståelse och teknik för traditionellt järnsmide. Han vill ha möjlighet till fortsatt och utökad tid som lärling hos den etablerade smeden Patric Fälldin, för att få större trygghet i de grundläggande tekniker som krävs för att utveckla sitt uttryck i järnsmide.  

Tjelvar studerar på en gymnasieutbildning med inriktning mot svets och moderna sammanfogningstekniker, vilket i kombination med traditionellt järnsmide är en bra kombination som kan leda till en intressant bredd i ett eventuellt framtida yrke. 

Tjelvar Andersson Chronholm tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium för unga 2023 för hans ambition att på ett genomtänkt sätt fördjupa sin teknik och kunskap inom kulturområdet hemslöjd. 

Dans – stipendium 10 000 kronor 

Malva Sanner  

Malva Sanner bor i Uppsala och är född 1997. Malva söker stipendiet för att utveckla sig inom improvisationspraktik och använda sig utav de erfarenheter hon har tillskansat sig som dansare i kompaniet ilDance. Hon vill också med hjälp av stipendiet få möjlighet att jobba vidare och fördjupa ett redan skapat verk.  

Malva är nyutexaminerad dansare från Balettakademien och har under två projektperioder dessutom jobbat som dansare i ilDance med svenska koreografer som Israel Aloni och Lee Brummer. Malva har också jobbat med små barn och dans i ämnena Danslek, Dansmix, Jazz/Modernt. Där skapade hon koreografier, övningar och lekar med betoning på musikalitet, uttryck och storytelling.  

Malva Sanner tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium för unga 2023 för hennes stora engagemang inom dansen, och hennes vilja och möjligheter att bidra till utvecklingen av dansen i länet i framtiden, för vuxna, unga och barn, såväl som koreograf och dansare som inspiratör. 

Dans– stipendium 10 000 kronor 

Ida Mandrén  

Ida Mandrén bor i Uppsala och är född år 2000. Ida vill utveckla sig inom dansfilm/dans och film. Dansfilm är något som har kommit stort inom dansen de senaste åren och inte minst under pandemin har genren utvecklats mycket.  

Ida har en gedigen dansbakgrund som hon har fått bland annat i Uppsala, Balettakademien i Stockholm och nu senast på dansutbildningen vid Region Uppsala folkhögskola. Idas dansfilm visar att hon har ett öga för form och det rumsliga, och dansglädjen går inte att ta miste på. Hon producerar, koreograferar och redigerar själv sina arbeten.  

Ida Mandrén tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium för unga 2023 för att kunna fortsätta utvecklas inom genren dansfilm, och samtidigt inspirera många dansare i länet med sina kommande filmer. 

Dans – stipendium 10 000 kronor 

Dominque Lim  

Dominque Lim bor i Uppsala och är född år 2000. Dominque är del i ett dansprojekt som heter The FemVibes, ett projekt som handlar om att sprida dansglädje. Dansstilen feminine vibes är en gren inom den kommersiella jazzen som bland annat handlar om att sprida dansglädje med attityd och lyfta fram de kvinnliga kroppsuttrycken.   

Dominque söker stipendiet för att genom projektet anordna fler workshops inom dansstilen och erbjuda andra danslärare att undervisa och utveckla stilen. Förhoppningen är att projektet involverar fler dansstudios i Uppsala län.  

Dominque Lim tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium för unga 2023 för att kunna fortsätta utveckla The FemVibes idé om att stärka kropp och själ hos unga kvinnor och bredda deltagandet inom dans. 

Konst – stipendium 10 000 kronor 

Amelia Meyer   

Amelia Meyer bor i Uppsala och är född 2004. Amelia har alltid hållit på med skapande. Hon arbetar inom en rad olika konstnärliga tekniker men alltid med fokus inställt på realism. Med en imponerande detaljrikedom tecknar och målar hon bilder av människor så levande att de ser ut att kunna kliva ur duken.  

Att syssla med konst har skänkt mening och glädje och spelat en viktig roll i Amelias liv. Den träffsäkerhet och mognad Amelia uppvisar i motivval och uttryck visar att hennes bilder kan göra skillnad för fler.   

Amelia Meyer tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium för unga 2023 för att kunna satsa på den konstnärliga banan och investera i ett tidigare oprövat material: olja, vilket hon säkerligen kommer mästra.   

Konst –  stipendium 10 000 kronor 

Tilda Hammar   

Tilda Hammar bor i Uppsala och är född 2003. Tilda har en stor konstnärlig bredd och ett tydligt eget uttryck. Oavsett om det är genom digitalt, analogt foto eller måleri går Tildas poetiska bildspråk som en röd tråd genom hennes bilder.  

Tilda intresserar sig särskilt för minnen – att fånga ett ögonblick med kameran eller återskapa det genom måleriet. Motiven skiftar mellan människor, natur och arkitektur men talar alla samma språk. Det utforskande förhållningssättet Tilda har till konsten banar väg för många nya upptäckter.   

Tilda Hammar tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium för unga 2023 för att kunna köpa material och återuppta det analoga fotograferandet, och fortsätta uttrycka sig genom konsten.  

Konst – stipendium 10 000 kronor 

Oskar Söderman  

Oskar Söderman bor i Uppsala och är född 1997. Oskar har en kandidatexamen i konstnärligt fotografi från HDK Valand. Han intresserar sig för mänskligt beteende och vill med sina bilder fånga essensen av den plats och tid han befinner sig i. Med ett skarpt öga för bildberättande fångar Oskar människor och platser i fotografier som tycks förmedla något som tidigare varit dolt.   

Under sju månader arbetade Oskar på en bondgård på Island och dokumenterade tillvaron med landskapet, djuren och människorna där. Dessa bilder vill han framställa, arrangera och presentera i en fotobok eller en utställning.  

Oskar Söderman tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium för unga 2023 för att kunna realisera sitt fotoprojekt och fortsätta utveckla sitt konstnärskap. 

Konst – stipendium 10 000 kronor 

Nadja Källman  

Nadja Källman bor i Östhammar och är född 2007. Med ett stilsäkert uttryck och stor teknisk skicklighet tecknar Nadja digitala bilder på människor och djur. Genom influenser från spelvärlden skapar hon nya bilder av karaktärer som kommer till liv i olika skepnader.  

Nadja har ett gott öga för komposition, färg och form vilket bidrar till att skapa effektfulla illustrationer som gör intryck. Den företagsamhet Nadja uppvisar i skapandet och hur hon delar med sig av och interagerar med sin digitala konst på sociala medier är imponerande.   

Nadja Källman tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium för unga 2023 för hennes fortsatta strävan att utveckla sitt konstnärliga uttryck och dela med sig av det hon skapar till andra. 

Musik – stipendium 10 000 kronor 

Isabella Virgo-Perback 

Isabella Virgo-Perback bor i Knivsta och är född 2007. Isabella började spela cello när hon var 7 år gammal. Årskurs 7–9 gick Isabella även i orkesterklass på Uppsala Musikklasser och vid 13-års ålder blev hon antagen till Stockholms Ungdoms Symfoni Orkester och har med dem gjort konserter från norr till söder i Sverige.  

Isabella studerar nu musik på gymnasiet och antogs våren 2022 till Lilla Akademin, en spetsutbildning inom musik. Hon har redan uppnått betydande konstnärlig nivå och har en seriös vilja att bli professionell cellist. 

Isabella Virgo-Perback tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium för unga 2023 för hennes goda musikalitet, med framtiden klar för sig går hon från klarhet till klarhet.  

Musik – stipendium 10 000 kronor 

Alice Lindblad 

Alice Lindblad bor i Örsundsbro och är född 2003. Alice har under 6 års tid ägnat sig åt klassisk sång. För närvarande studerar Alice klassisk sång vid Geijerskolan och har planer på att ansöka till musikhögskolan för att utvecklas vidare inom sång.

Fokus nu för Alice är att bredda hennes redan breda repertoar. Alice brinner för att förmedla känslor och ge publiken en upplevelse som berör. Trots sina unga år visar Alice prov på stor mognad och kunskap i sin genre. 

Alice Lindblad tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium för unga 2023 för hennes fina röst och hennes brinnande intresse för klassisk musik.  

Musik – stipendium 10 000 kronor 

Cedra Assaf 

Cedra Assaf bor i Uppsala och är född 2006. Redan som 4-åring var Cedra klar över vad hon ville bli. Hon ville bli en rockstjärna och hon ville stå på scenen inför en publik.  

Cedra ägnar sig åt flera kulturyttringar såsom dans och teater och tar lektioner i flera instrument. Hon har redan hunnit uppträda på flera scener i länet och år 2022 vann Cedra P4 Uppland-priset i rikstävlingen Imagine på Uppsala Konsert & Kongress, med två egenkomponerade låtar. Nu studerar hon vid Rytmus musikgymnasium i Stockholm. Cedra är en ung begåvning som skriver egna texter och egen musik med en genuin vilja att beröra sin publik. Hennes musikaliska drivkraft för henne framåt och hon har stora framtidsplaner. 

Cedra Assaf tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium för unga 2023 för hennes målmedvetna strävan att förverkliga sin barndomsdröm att stå på scen och sjunga.