Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Digital delaktighet & MIK
Folkbiblioteken spelar stor roll för att alla ska kunna vara digitalt delaktiga i ett samhälle som snabbt förändras. Biblioteksutveckling Region Uppsala främjar folkbibliotekens digitala demokratiuppdrag genom att samordna fortbildning och nätverk, stödja lokalt utvecklingsarbete samt utforska användarfokuserade metoder.
Förutom tillgång till och kunskap om digital teknik, behöver människors medie- och informationskunnighet, MIK, stärkas. Begreppen digital kompetens respektive MIK används ofta för att lyfta fram samma behov. Det handlar om att ge människor möjligheter att vara aktivt delaktiga i det demokratiska samhället. Digital kompetens fokuserar på de digitala aspekterna. MIK fokuserar på hur vi förhåller oss kritiskt och ansvarsfullt till information och medier i olika medieformer. Det kräver att vi förstår dagens digitala medielandskap.
Digiteket och Digitalt först
-
Till Digitekets webbplats
Digiteket är en lärplattform för dig som arbetar på bibliotek. Här hittar du kurser och artiklar inom olika digitala kompetensområden. Fortbilda dig på egen hand, tillsammans med kollegor eller gemensamt i personalgruppen.
-
Till satsningen Digitalt först på Kungliga bibliotekets webbplats
Digitalt först är ett nationellt kompetenslyft i två led. Genom att folkbibliotekspersonalens kompetens höjs, kan de i sin tur bidra till att öka allmänhetens digitala förmågor. De regionala biblioteksverksamheterna har, tillsammans med Kungliga biblioteket, en samordnande roll.
Kontakt
Karin Ågren
Verksamhetsutvecklare bibliotek