Kodstuga – digitalt berättande, programmering och Scratch

Startdatum 2021-02-03
Slutdatum 2021-03-17
Tid 09:00 - 10:30
Plats Videomöten i Microsoft Teams
Anmäl dig

Välkommen att lära dig mer om att arbeta med digitalt berättande, programmering och scratch under våren. Tema: Digitalt berättande och spel med Scratch.

Information

Tema: Digitalt berättande och spel med Scratch

Välkommen att lära dig mer om att arbeta med digitalt berättande, programmering och scratch under våren.

När:5 stycken onsdagar kl. 9.00 - 10.30
3,10 och 17 februari samt 10 och 17 mars

Var: Videomöten i Microsoft Teams via inbjudan från Kodcentrum

För vem: Bibliotekspersonal intresserad av att lära sig mer om Scratchprogrammering i biblioteksverksamhet. Kursen fokuserar på arbete med barn och unga men även du som arbetar med andra verksamheter och vill lära dig mer om blockprogrammering är välkommen.

Anmäl dig senast den 27 januari via länken ovan. 

Kursinnehåll

Du får en introduktion till hur du kan handleda barn och unga i att skapa digitala berättelser och spel med blockprogrammering i verktyget Scratch. Du får testa idéövningar för att hitta på idéer till berättelser och spel, datalogiska lekar och programmeringsuppgifter från sajten Kodboken.se som du kan använda fritt och utan kostnad i verksamhet på biblioteket. Du får även tips på andra pedagogiska resurser och digitala verktyg samt hur du kan koppla programmering till berättande och läsning. 

Kodstugan genomförs av ideella föreningen Kodcentrum på uppdrag av Biblioteksutveckling Region Uppsala.

Mer information skickas ut till dig via e-post i tid före första träffen.

Innehåll

3 februari: Introduktion till temat digitalt skapande och spel, samt till Scratch och en enkel kom igång-uppgift.

10 februari: Från idé till att skapa en färdig digital berättelse i Scratch. Här testar vi en idéövning, visar hur barnen kan skapa storyboards och egna berätteler utifrån Scratchuppgifter på Kodboken.

17 februari: Skapa spel, det vill säga interaktiva berättelser, i Scratch utifrån en egen idé och med hjälp av idéövningar, storyboards och Scratchuppgifter på Kodboken.
 
(Paus för sportlov v 8-9)

10 mars: Digitala verktyg för interaktivt berättande. Här testar vi att skapa en spelkontroll till ditt spel med hjälp av Makey Makey och återvunnet material. Vi tipsar även om andra digitala verktyg som är kostnadsfria och enkla att använda.

17 mars: Hur tar jag detta vidare? Diskussion och tips på hur ni kan skapa egna aktiviteter (engångstillfällen, lovkurser, kodklubbar mm) kring programmering och berättande inom ramen för er verksamhet på biblioteket.
Du förväntas lägga ca 1 timme mellan varje kurstillfälle på att testa och reflektera kring uppgifterna.

Presentation och länkar skickas ut efter varje kurstillfälle.

Om KodcentrumKodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn till programmering och digitalt skapande, för att främja digital delaktighet. 
Det gör vi med hjälp av ideellt engagerade volontärer och genom våra verksamhetsområden Kodstugor, Kodkupor, Barnhack, Lärarkodstugor och Kodboken.se. 

Kontakt

Eva Norrbelius Coleman

Verksamhetsutvecklare bibliotek

Emma Rolander

Bibliotekskonsulent