Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Språknätet
Språknätet är en samverkan i Uppsala län mellan barnhälsovård, bibliotek, Öppen förskola/Familjecentraler och Länslogopedin. Syftet är att främja de yngsta barnens språkutveckling tillsammans med vuxna i barns närhet.
Samverkan inom Språknätet
Samverkan sker genom att personal från barnavårdscentraler (BVC), folkbibliotek och Öppen förskola/Familjecentral samarbetar i lokala språknät utifrån Språknätets riktlinjer. Samarbetet handlar om att på olika sätt stötta föräldrar i frågor som rör språkutveckling och att främja läsning i familjer. Särskilt material har tagits fram för arbetet inom Språknätet, såsom gåvokort och gåvobok, foldrar, språkväskor, filmen Språknätet och logopedryggsäckar. Varje höst arrangeras ett fortbildningstillfälle som är öppet för samtliga professioner inom Språknätet.
Länslogopedins roll
Länslogopedin arbetar i första hand kliniskt med språk- och talsvårigheter och medverkar därför i begränsad utsträckning i det förebyggande arbetet inom Språknätet, främst genom samarbetet kring logopedryggsäckar.
Språknätets planeringsgrupp
Språknätets planeringsgrupp – där representanter för samtliga sektorer finns med – fungerar som styrgrupp och har det övergripande ansvaret för att upprätthålla och vidareutveckla Språknätssamarbetet. Enheten Kulturutveckling inom Region Uppsala samordnar arbetet.
Innehåll på sidorna
I menyn till vänster hittar du sidor med fördjupande information om Språknätet. Där finns information om Språknätets material och barns språkutveckling samt länkar till mer resurser.
Kontakt
Eva Norrbelius Coleman
Bibliotekskonsulent barn och unga