Mentorskapsprogram för filmare

Region Uppsala har ett mentorskapsprogram inom filmområdet för dig som är professionell utövare inom filmområdet, och som är boende och verksam i Uppsala län. Nästa gång vi utlyser mentorskapet är i augusti 2023.

Programmet ger två personer möjlighet till utveckling av en filmidé genom stöd från en mentor antingen inom dokumentärfilm eller fiktion. Mentorerna är erfarna filmare/ fotografer/regissörer/producenter med stor kunskap och erfarenhet i filmområdets olika villkor.

Våra mentorer

Ellen Fiske är född och uppvuxen i Uppsala och jobbar somEllen Fiske mentor.jpg dokumentärfilmsregissör. Hon är utbildad vid Nordens folkhögskola Biskops-Arnö och Stockholms Dramatiska högskola. Ellen har bland annat regisserat de prisbelönta dokumentärerna "Josefin & Florin", tillsammans med Joanna Karlberg, och "Scheme Birds" i regi tillsammans med Ellinor Hallin. Filmerna har vunnit priser på bland annat Tribeca Film festival, Prix Europa och Guldbaggegalan.

Jesper Klevenås är utbildad i film på Kulturama, och i dramatik på Göteborgs universitet. Som filmfotograf har han främst arbetet med Roy Andersson, bland annat på Sånger från andra våningen, för vilket han tilldelades en Guldbagge. Som regissör har han gjort fyraJesper Klevenås.jpg kortfilmer bland annat "Ett tyst barn" som visades i Cannes 2010. Hans första långfilm "Shop" hade premiär i november 2021. Jesper är även verksam som lärare på Kulturama.

Programmets upplägg

En träff i månaden september till november. Varje tillfälle är två timmar långt och planeras tillsammans av adept och mentor.

Deltagare 2022 – Yasaman Sharif Manesh och Arpen Sargsyan

Mentroskapsprogram_film_240px.jpg Yasaman har fokus på Mellanöstern och vill i sin kommande film ”Afrin” skildra livet i ett läger i Syrien. Arpen Sargsyan arbetar med fiktion och hon önskar utveckla bildspråket i sin kortfilm ”Utan anledning” hos mentorn regissören Jesper Klevenås.

Kontakt

Louise Bown

Verksamhetsutvecklare film