Utlysning av bidrag till anställning som doktorand inom vårdprofessionerna

Nu är ansökan för bidrag till anställning som doktorand inom vårdprofessionerna öppen. Ansökningsperioden är 17 december 2024 – 31 mars 2025.

Universitetssjuksvårdsnämnden utlyser 4 stycken bidrag som ska göra det möjligt att med oförändrad lön arbeta som doktorand under 50% av sin arbetstid, räknat på årsbasis.

Huvudhandledaren ansöker om bidraget för en tilltänkt doktorand. Handledaren som tilldelas bidraget ska i samråd med den blivande doktoranden och verksamhetsområdet välja vilket procentuellt uttag som önskas göras samt meddela detta till ALF kansliet. Finansieringen är villkorad enligt samma metod som anställning som doktorand, den första perioden får gälla högst ett år, finansieringen kan därefter förlängas med högst två år i taget, finansieringen får uppbäras under högst åtta år. Den sammanlagda tiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Bidraget börjar betalas ut då doktoranden är antagen till forskarutbildningen, en förutsättning är att resterande arbetstid fortsatt fullgörs inom grundanställningen vid Region Uppsala.

Schematekniska lösningar görs i samråd med verksamhetschef eller motsvarande.

Doktoranden ska rekryteras under våren 2025 och ska vara antagen som doktorand vid den medicinska fakulteten och därmed kunna påbörja forskarutbildningen senast den 1 november 2025. Doktoranden ska ha en anställning inom Region Uppsala.

Behörighet att söka

Utlysningen vänder sig till samtliga vårdprofessioner, undantaget läkare. Huvudhandledaren, som kan vara läkare, ansöker om bidraget. För behörighet att söka fordras att handledaren genomgått godkänd handledarutbildning vid Uppsala Universitet, är minst docent och har en anställning i Region Uppsala om minst 30%. Det är ett krav att handledargruppen inkluderar disputerade personer från vårdprofessionerna. Sökande handledare ska ha en pågående forskningsaktivitet som dokumenterats i vetenskapliga publikationer och ett forskningsprogram med självständig profil samt egna anslag som möjliggör doktorandprojektet.

Den presumtiva doktoranden ska vara anställd inom Region Uppsala samt uppfylla kraven för antagning till forskarutbildning vid Uppsala Universitet.

Vad ansökan ska innehålla

Ansökan sker elektroniskt via ett ansökningsformulär i Researchweb. För att ansöka behöver du ett personkort i Researchweb. Det skapas genom att du klickar på länken och går in på fliken ”logga in/registrera ny användare”. Om du sedan tidigare har skapat ett personkort i detta system kan du använda samma. Den e-postadress du anger kommer att vara den vi kontaktar dig på genom hela ansökningsprocessen.

Till ansökan bifogas en forskningsplan för det aktuella doktorandprojektet. Planen ska vara max fyra sidor lång och innehålla rubrikerna:

  • Syfte och mål; en redogörelse för det övergripande syftet och specifika mål för det föreslagna projektet.
  • Bakgrund; en kort redogörelse av egen och andras forskning inom forskningsområdet inkluderat en rational för det föreslagna projektet.
  • Arbetsplan; beskrivning av material och metoder.
  • Ev preliminära resultat.
  • Klinisk betydelse.
  • Tidplan för doktorandprojektet.
  • De viktigaste litteraturreferenserna.

Vi vill också att du bifogar en pdf med din publikationslista. I denna lista ska du redovisa sakkunnigbedömda (peer-reviewed original articles) separat från forskningsöversiktsartiklar (research review articles), sakkunnigbedömda böcker och bokkapitel (peer-reviewed books and book chapters). Sortera publikationerna under varje rubrik i omvänd kronologisk ordning, så att det senast publicerade arbetet hamnar överst i listan. Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Ordningen på författarnas namn ska vara identisk med ordningen i det publicerade verket.

Huvudsökande/huvudhandledare ska bifoga CV som en bilaga.

Du kan fram till sista ansökningsdagen ändra i din egen ansökan.

Bedömning av ansökan och beslut om bidrag

Din ansökan bedöms av en arbetsgrupp utsedd av Universitetssjukvårdsnämnden. Universitetssjukvårdsnämnden förbehåller sig rätten till visst strategiskt övervägande vid fördelningen av dessa bidrag. Beslut om vilka av de sökande som erbjuds bidrag kan förväntas under mars 2025.

Mer information och ansökan om bidrag till anställning som doktorand inom vårdprofessionerna finns på Researchweb.

Ansökan (researchweb)

Kontakt

Mer information om utlysningen av bidrag till anställning som doktorand inom vårdprofessionerna kan du få av FoU-avdelningen.

Anna-Karin Wikström

Anna Liljestam Hurtigh